- Foto: Privat

Frida, 17: "Du kan inte skydda din dotter från alkohol, Patrik"

Frida Sandberg, 17, skriver om att ungdomar kommer att testa alkohol och därigenom lära sig av sina misstag. Hon menar att det inte är konstigt att många köper smuggelsprit, då få vill köpa ut åt ungdomar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Frida Sandberg är 17 år gammal och kommer från Åland. Hon går dock i gymnasiet i Stockholm.

Kära Zoes pappa, Patrik Isaksson,

Först och främst hoppas jag att din dotter mår bättre och att hon har lärt sig utav sitt misstag. Jag blev väldigt rörd utav din text men också otroligt ställd.

Jag kan förstå konceptet att man som förälder vill skylla på alla andra förutom sitt barn. Men är det verkligen rätt att skylla på någon liten skitunge som får för lite i veckopeng och inte får studiebidraget att räcka till?

Smuggelsprit är väldigt tabubelagt, men det går att köpa exakt samma flaskor på Systembolaget här i Sverige och på Alko i Finland, som ungdomar köper utav smuggelspritslangare. Det är också mycket svårare som 15-åring att få någon att gå och handla cider. Därför är det lättar att ringa stadens smuggelspritslangare och ofta även få flaskan hemkörd. Tro mig, jag vet. Jag har varit en stor ekonomisk tillgång för dessa människor jag med.

Din dotter testar sina fantastiska änglavingar, precis som alla andra ungdomar gör. Precis som jag fortfarande gör och många gånger har det gått väldigt snett för mig också. Jag, din dotter och de flesta andra ungdomar lär sig utav sina misstag.

Det spelar ingen roll hur mycket koll du har. Du kommer aldrig kunna hindra henne, eller någon annan ungdom, från att göra misstag. Vissa hamnar mer snett än andra och vissa lyckas glassa sig igenom allting rätt snyggt. Men din dotter kommer säkert att växa upp till en otroligt fin kvinna trots att detta har inträffat.

Det är inte bra för någon att dricka alkohol, varken för dig eller för mig. Men den äldre generationen gör det inte snyggare genom en öl eller ett glas vin till maten. Ni lär oss ju från första början att det är normalt, men att vi inte får pröva på det.

Vad brukar hända när man hindrar ett barn från att göra något?

Frida Sandberg,
Gymnasieelev

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.