1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: MAJA SUSLIN

Jan Sjunnesson: "Låt Pradyumna få stanna i Sverige!"

SD-ägda tidningen Samtidens tidigare ansvarige utgivare Jan Sjunnesson: "Stelbent av Migrationsverket att utvisa Vyshnav"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jan Sjunnesson är fri skribent och folkbildare, författare till sex böcker och tidigare redaktör och ansvarig utgivare för SD-ägda Samtiden.

Sedan den fjärde april 2015 skriver han för sajten Avpixlat.

www.sjunne.com

Den unge indiske teknologistudenten Pradyumna N Vyshnav förvägras fortsätta sina studier vid Luleå Tekniska Universitets rymdforskningsanläggning i Kiruna. Anledningen är enligt Migrationsverket att han missade att ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd när han i mars reste in till Sverige från Tyskland där han studerat en termin.

Vyshnav har visat upp sitt indiska pass, betalat studieavgift på 110 000 kronor och antagits till utbildningen Space Science and Technology, 120 högskolepoäng och två års studier. Han trodde att eftersom han hade uppehållstillstånd i Tyskland och Schengenavtalet länderna emellan medgav resor behövde han inte söka svenskt uppehållstillstånd innan det tyska tillståndet gick ut, den 26 mars 2015.

Migrationsverket skrev den 21 mars 2015:

”Trots den förklaring du lämnat finner Migrationsverket att det inte föreligger sådana omständigheter att det skulle finnas skäl att frångå huvudregeln om att uppehållstillstånd ska ha beviljats före inresa. Migrationsverket avslår därför din ansökan om uppehållstillstånd och avvisar dig ur Sverige med stöd av 8 kap. 2 § 2 utlänningslagen” (Ärendebeteckning 50252013).

Hans far är en bekant till mig från Bangalore som sparat ihop länge för att betala de höga svenska studieavgifterna och nu vänt sig till mig när hans son ska utvisas trots att alla papper och pengar är i ordning. Hans misstag var att resa in med buss från Universität Würzburg utan att ha koll på tider för ansökningar till Sverige, vilket kan ställa till problem men som knappast är oöverstigliga att hantera.

Han har inte för avsikt att stanna här utan har sökt tillfälligt uppehållstillstånd och kommer inte ligga den svenska staten eller Kiruna kommun till last, där han hade tänkt sig bo under två år.

Jag försvarar både höga avgifter för utomeuropeiska studenter och en restriktiv invandringspolitik, men ser att detta fall går tvärs emot den policy som innebär att studenter ska kunna resa in för att ta del av vårt utbud av högre utbildning. I detta fall har Migrationsverket visat osedvanlig osmidighet för en person som har både pass och egna pengar att försörja sig med. Bedrövligt när andra reser in utan vardera och får stanna permanent och bli försörjda.

Jan Sjunnesson,
Tidigare ansvarig utgivare för den SD-ägda tidningen Samtiden,
Skribent hos Avpixlat

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Pradyumna få stanna i Sverige?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.