- Foto: Pernilla Löfgren

​"Du gjorde mitt liv till ett helvete, nu hälsar du som vi är vänner"

Malin Engelbrektsson skriver om att minnena av mobbing inte försvinner med tiden. Trots det hälsar hennes mobbare på henne som att ingenting har hänt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Malin Engelbrektsson är frilansjournalist, författare, föreläsare och krönikör. Hon brinner för mobbningsfrågor.

Läs mer om henne här: www.malinengelbrektsson.se

Följ henne på Twitter: @mmalinsara

”Hej, hej!”, säger hon i förbifarten på krogen och ler. Jag står och lutar mig mot baren, pratar med min kompis och ser åt hennes håll i samma sekund som hon passerar. För ett ögonblick blir jag chockad. Jag förstår inte vad hon menar, inte heller vad hennes avsikt var med att hälsa överhuvudtaget.

”Hej, hej!” Åh, orden bara ekar i huvudet på mig. Jag kan inte släppa det, oavsett hur mycket jag än försöker. Det är ett mission impossible.

”Hej, hej!” Är det det man säger till en person som man har fryst ut och mobbat under större delen av gymnasiet? Är det så man säger till en person man kallat för jävla mytoman, snackat skit om och som man förnekar att man har mobbat? Och på krogen när man är full och berusad dessutom?

Jag tror inte det.

”Hej, hej!” Det säger man till sina vänner, till personer man bryr sig om. Men vi är inte vänner, det har vi aldrig varit,och det kommer vi aldrig att bli. Ever.

Jag har kommit långt i min bearbetning, skrivit en bok om min historia och uppföljaren är på väg. Men mobbningen kommer jag få bearbeta resten av livet. Det finns fortfarande dagar, om än få, då jag får flashbacks och bryter ut i gråt. Varje gång gör det lika ont.

En sak ska ni veta, ni som mobbat mig: Ett ”hej” betyder ingenting för mig. Nada. Jag har inte glömt att ni frös ut mig. Jag har inte glömt att ni kallade mig för mytoman. Jag har inte glömt att ni gjorde mina tre år i gymnasiet till ett helvete. Det var den värsta tiden i mitt liv. Jag har inte glömt hur ni inte ville acceptera mina egna upplevelser av att vara mobbad.

Just det, jag har heller inte glömt hur ni inte ens bjöd med mig att vara en del av klassens gemensamma studentfrukost i somras. Eller hur majoriteten av hela klassen tog bort mig som vän på Facebook medan vi fortfarande gick i skolan. Eller hur några av er sprang fram och kramade mig utanför skolan på studenten, som om vi varit vänner hela gymnasiet, bara för att jag hade med mig ett film-team i hälarna.

I höst/vinter syns jag i en tv-serie som fokuserar på olika typer av mobbning, bland annat mobbningen som handlar om utfrysning, så kallad relationsmobbning enligt forskaren Robert Thornberg. När ni ser mig i tv-rutan, det är då jag säger ”hej, hej!” till er. Inte tvärtom.

Så nästa gång ni får för er att säga ”Hej, hej!” och le mot mig på krogen – please, don’t. Välkommen åter att be om ursäkt för ert kränkande beteende i nyktert tillstånd.

Malin Engelbrektsson,
Frilansjournalist och författare

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.