- Foto: Mattias Vepsä

Ministern om varför hon blev politiker: "Jag ville göra skillnad"

Helene Hellmark Knutsson (S) är minister för högre utbildning och forskning​. Hon skriver att hennes politiska engagemang växte när hon ville förändra villkoren på sin arbetsplats och menar att du också har möjlighet att påverka världen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Helene Hellmark Knutsson är socialdemokrat och minister för högre utbildning och forskning.

Mitt politiska engagemang började i facket. Jag engagerade mig fackligt för att jag ville vara med och påverka min egen arbetsplats. Det handlade om arbetsmiljön, arbetstimmarna, lönen och rätten till semester. Om att få skäliga villkor på arbetsplatsen och att ingen skulle behöva slita ut sig eller skada sig på jobbet.

När jag kände att jag kunde vara med och påverka min arbetsplats var inte steget långt till att vilja förändra samhället i stort. Jag fångades av kommunpolitiken i Sundbyberg, där jag fortfarande bor. Genom att engagera mig politiskt i min egen kommun fick jag möjlighet att driva på i frågor som ligger mig varmt om hjärtat: att förbättra skolan, bygga fler bostäder, och att tjejer och killar ska ha lika möjligheter att ta del av idrott, kultur och samhällsliv.

Efter att ha varit kommunalråd i Sundbyberg och landstingsråd Stockholms län har jag nu förmånen att vara minister för högre utbildning och forskning. Jag brinner särskilt för att bygga ut högskolan så att fler ska kunna studera vidare, att stärka lärarutbildningen så läraryrket blir mer attraktivt, och för att högre utbildning och forskning ska bli mer jämställt i form av hur pengar fördelas och att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till en akademisk karriär.

Jag är övertygad. Att engagera sig politiskt är viktigt och ditt engagemang spelar roll. Du kan vara med och påverka den stad, det land och den värld du lever i.

Så titta närmare på de politiska partierna i Sverige. Vilket av dem fångar upp flest av dina åsikter? Det handlar inte främst om enskilda sakfrågor – de kan förändras över tid. Det handlar om vilken människosyn, vilken samhällssyn, vilka drivkrafter, och vilka långsiktiga mål och värderingar de olika partierna har.

Engagera dig sen i det parti som ligger dig närmast. Delta i de aktiviteter som ger dig mest glädje och utveckling. Och driv de frågor som är viktiga för just dig.

Helene Hellmark Knutsson (S),
Minister för högre utbildning och forskning

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du bli politiker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.