1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Copyright 2015. All rights reserved.
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sofia, 17: "Prins Carl Philips festande förminskar kvinnor"

Sofia Eriksson skriver om att Prins Carl Philip festade med avklädda kvinnor målade i guld. Något som enligt Eriksson inte är ett beteende värdigt någon som representera Sverige.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Sofia Eriksson på Twitter: @sofiaeriksson_

“Kul att han har roligt, vad fan är felet”, “Låt de leva som de vill, precis som vi gör”. Detta är citat från kommentarsfältet från den artikel Expressen publicerade om prins Carl Philips närvarande på innerestaurangen Mister French. En restaurang där personalen “klär ut sig och spexar”. På publicerade bilder från kvällen syns Carl Philip, likväl som avklädda kvinnor vilka var helt målade i guld.

Det ligger mycket problematik i att prinsen väljer att gå till en klubb där de som arrangerar eventet hade ordnat med en popup-tårta med en kroppsmålad kvinna. Problematiken ligger inte i att han är en människa, att det är hans rättighet att närvara där han önskar. Problematiken ligger inte i att han inte får “ha roligt”. Problematiken ligger inte i att de inte får “leva som de vill”. Sverige är en monarki, där kungafamiljen är ansiktet utåt, de ska representera Sverige. Om det är problematiskt eller ej är en annan debatt att ta.

Män fostras till att kvinnokroppen är allmän, att den är till för alla. De lär sig att kvinnokroppen går att köpas, att den är exklusiv mannen, mannens egendom. När män går på strippklubb lär de sig att det är en marknad. Det är en marknad där mannen är köpare och konsument och kvinnokroppen är varan. En vara som går att köpa, och de lär sig att denna vara i det långa loppet går att äga. En vara att äga, där ditt kapital bestämmer hur mycket denna vara ger dig.

Det uppstår därmed en tunn gräns mellan köp av olika varor. Genom att män lär sig att de har rätten att äga en kvinnas kropp och därmed även rätten att äga en person, blir det legitimerat att våldta denna kvinna om kvinnan, vilken är en vara, väljer att säga nej till sex. För en vara kan inte säga nej. I sammanhang där avklädda kvinnor, vilka är till för mäns njutning normaliseras innebär det problematik om en vistas i.

Det ligger mycket problematik i att prinsen väljer att gå till en klubb där de som arrangerar eventet hade ordnat med en popup-tårta med en kroppsmålad kvinna.

Problematiken ligger i att prinsen, genom monarkin ett av Sveriges ansikten utåt, väljer att närvara i ett sammanhang där kvinnans kropp är varan. Där kvinnan inte är mer värd än hennes kropp, där hon går att köpa.

Problematiken ligger i att prinsen uppmanar till maktutövning, för det är just maktutövning när kvinnokroppen används som vara, där mannen lär sig att han har rätt till hennes kropp.

Problematiken ligger i att kommentarsfältet till artikeln har en kommentar som lyder “kul att han har roligt, vad fan är felet”.

En kvinnokropp som ses som en vara är inte “roligt”. En kultur där mannen är överordnad kvinnan är inte “roligt”. Ett sammanhang där kvinnans kropp återigen används för att tillfredsställa mannen är inte “roligt”. Ett samhälle där mansnormen och mäns sexualitet får styra är inte “roligt”.

En prins som närvarar på en klubb där personalen, den kvinnliga personalen, “klär ut sig och spexar” i form av att exponera sig för mannen, är inte “roligt”.

En prins som uppmanar till att förminska kvinnan ytterligare, är inte “roligt”.

En prins som förespråkar sexualisering av den kvinnliga kroppen är inte "roligt". Det finns inget “roligt” med detta.

Sofia Eriksson,
Feminist

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.