- Foto: Privat/TT

"Att sluta sälja Alvedon i matbutiker är som att förbjuda vassa knivar"

Andreas Eriksson (CUF) skriver om att läkemedelsverkets beslut är orimligt, och att de borde ändra det omgående.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Andreas Erikssonpå Twitter: @Mintankearfri

I dag meddelade Läkemedelsverket att matbutiker i Sverige inte längre sälja får tabletter med paracetamol, som Alvedon, från och med november. Nej, Alvedon kommer inte bli receptbelagt och Läkemedelsverkets eget uttalande säger att “Rätt använt är paracetamol säkert att använda”. Anledningen till beslutet är ett ökat antal “paracetamolförgiftningar i självskadesyfte” - personer som avsiktligt överdoserar för att skada sig. Tyvärr är beslutet olämpligt och kommer göra vardagen krångligare för väldigt många svenskar.

Läkemedelsverket pekar på att antalet samtal till Giftinformationscentralen om paracetamolförgiftningar ökat kraftigt mellan 2006 och 2013 (från ca 2500 till 4200 samtal) och de skyller på försäljningen av bland annat Alvedon i matbutiker. Läkemedelsverket struntar dock i att nämna att ökningen pågått mycket längre, mellan 2000 och 2006 ökade antalet samtal från 1500 till 2500 och 2009 - året då försäljning i mataffär blev lagligt - så låg antalet samtal runt 3000. Det håller alltså inte att beskylla ökningen av paracetamolförgiftningar på var vi säljer Alvedon.

Ett andra problem i Läkemedelsverkets resonemang ligger i att man vill förbjuda försäljning av paracetamol på grund av personers avsiktliga försök att skada sig. Det är hedervärt att vilja förhindra de personliga tragedier som självskadebeteenden innebär, men det är minst sagt problematisk att försvåra livet för hundratusentals svenskar som har ont och mår illa. Betänk hur det skulle se ut om vi resonerade så om andra saker i våran vardag och till exempel bara hade slöa köksknivar eller om alla fönster över tredje våning var låsta för att hindra de boende från att hoppa.

Självskadebeteenden ska bekämpas - med fler kuratorer, med bättre vård och med åtgärder för att förbättra den psykiska hälsan. Oavsiktlig överdosering bekämpas med information och tydligare varningar på förpackningar. Att åtgärda orsaken till att människor vill skada sig kommer minska antalet självskadefall, men det är långt ifrån säkert att krångligare försäljning av Alvedon skulle leda till annat än att dessa människor hittar andra sätt att skada sig.

Läkemedelsverkets beslut innebär att det inte längre går att köpa Alvedon i butik, just i tid för vinterns sjukdomar, influensor och förkylningshuvudvärk. Om man ända behöver en dos så får man ge sig ut i rusket och leta rätt på ett apotek som har öppet. När vi 2009 tillät matbutiker att sälja vissa receptfria läkemedel så var det ett enormt lyft som gjorde väldigt många människors vardag enklare. Skälen som Läkemedelsverket anger är inte goda nog för att vända oss tillbaka till tiden då apotekets öppettider avgjorde om man hade en lugn kväll med en kopp te, eller ett mörkt rum och sprängande huvudvärk.

Nu väntar vi på att höra om Läkemedelsverket har mer att komma med, annars borde de tänka om och ändra sig.

Andreas Eriksson,
Förbundsstyrelseledamot, Centerpartiets Ungdomsförbund

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör Alvedon få säljas i vanliga matbutiker?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.