Telason Getachew diskuterar ett eventuellt samarbete mellan Alliansen och SD.
1 av 3
Telason Getachew diskuterar ett eventuellt samarbete mellan Alliansen och SD. - Foto: TT/TT
Han menar att Alliansen måste erbjuda ett alternativ till Sverigedemokraternas politik.
2 av 3
Han menar att Alliansen måste erbjuda ett alternativ till Sverigedemokraternas politik. - Foto: Anders Wiklund/TT
Sluta ta söta gruppbilder och ta tag i migrationsfrågan uppmanar Telason Getachew.
3 av 3
Sluta ta söta gruppbilder och ta tag i migrationsfrågan uppmanar Telason Getachew. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Alliansen hade tjänat på ett alternativ till SD"

Telason Getachew anser att de borgerliga skulle tjäna på en hårdare migrationspolitik. Han menar att Alliansen behöver ett parti som motsvarar Sverigedemokraterna, men utan rasismen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Telason Getachew är medlem i LUF.

Följ honom på Twitter: @TelasonGetachew

Frågan om ett samarbete mellan Sverigedemokraterna och allianspartierna är på tapeten nu igen – många hävdar det på grund av DÖ. Jag hävdar dock bestämt att frågan skulle kommit upp med eller utan DÖ och att det inte är DÖ:s fel att många alliansväljare lämnar sina partier. Case and point för detta är att Sverigedemokraterna fick 13 procent av väljarna långt innan någon hann komma fram till DÖ.

Det är många alliansväljare som saknar ett borgerligt alternativ till Sverigedemokraterna, i de flestas fall minus rasismen. Många är beredda att sälja både bordssilvret och sin mormor för att pressa något av allianspartierna till att överge Reinfeldts och Co:s syn på migration. Representanter i både näringsliv och media är med och häller bensin på elden så att missnöjet hålls vid liv tills något av allianspartierna viker sig.

Kristdemokraterna skulle tjäna på att ge efter, även om det betyder att många skulle lämna partiet. För att låna ett uttryck jag hörde ifrån en kristdemokratisk riksdagspolitiker finns det många: "Kristdemokrater som tycker att man ska vara snäll mot alla".

Ett annat parti som vi inte behöver nämna vid namn, för att det är pinsamt för mig, har vissa kravälskare som vill återvinna gamla värdelösa idéer. De vill "tala klarspråk" om det ena och andra bland annat om migration och invandringsfrågor och införa det ena och andra, likhet inför lagen som länge varit honnörsord för partiet är inte värt något för denna falang. Men det är även också detta partis väljare som är minst benägna att sälja ut sig till SD.

Moderaterna och Centerpartiet verkar inte ha koll på vad deras väljarbas vill. Moderaterna som har hållit stånd mot extrema krafter inom den konservativa rörelsen genom att erbjuda ett ekonomiskt argument mot en allt för generös migration lider i dag av depression. Det bråkas mellan storstadsmoderater och skånemoderater. I det offentliga handlar bråket om DÖ men i verkligheten verkar det handla om migrationsfrågan. I det tysta försöker man restaurera både förtroendet och humöret med populistiska utspel som både saknar rimlighet och fakta.

Centerpartiet har på senare tid förnyat sig så pass att deras väljarbas inte verkar gå i jämntakt med förnyelsen. Många verkar vara lika överraskade som en som köpet grisen i säcken. En dragkamp mellan landsbygd och storstadsliberaler pågår. Men även här verkar knäckfrågan vara migrationsfrågan.

Det är tydligt och klart vad som måste göras för få ordning i båten om man inte vill sjunka tillsammans.

Jag föreslår två förslag:

1. Alliansen splittras helt och hållet. Börja med att sluta med gemensamma fotograferingar och söta välkomnande så fort en ny partiledare tillträder. Sluta att kalla varandra för bästa kompisar. Ingen bryr sig om ni är vänner på riktigt. Det är inte därför vi har valt er.

Nästa steg är att bedriva sin egen politik. Tänk er ett program av Debatt där Birgitta Ohlsson och Ebba Bush Thor går igång om samvetsfrihet och dagen efter får man läsa när självaste Göran Greider förbarmar sig över att socialistpartierna inte har kvinnliga partiledare.

Eller:

2. Att man kastar ut Kristdemokraterna ifrån allianssamarbetet. Säg att felet inte ligger hos de utan hos er tre andra partier. På sätt och viss är detta sant. Kristdemokraterna och även till viss grad de andra småpartierna har kvävts av samarbetet.

Kristdemokraterna har många gånger behandlats som kusinen ifrån landet som man inte vill ska prata allt för mycket när man hänger med sina hippa vänner. Säg att de kommer klara sig fint utan Alliansen, opinionssiffrorna kommer att stört öka och många kommer vilja bli vänner med dem. Kanske en och annan sverigedemokrat som inte känner sig hemma hos Sverigedemokraterna.

Telason Getachew,
Medlem i LUF

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.