- Foto: Privat

Svenska Freds: "The Singing Sailor är en känga mot Ryssland – alla andra förstår det"

Anna Ek från Svenska Freds skriver att deras kampanj ”The Singing Sailor” ska tolkas som kritik mot förtrycket mot HBTQ-personer i Ryssland.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anna Ek är ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är Sveriges största och världens äldsta fredsförening, bildad 1883. Svenska Freds är partipolitiskt och religiöst obundet, och arbetar för hållbar fred och konfliktlösning utan vapen genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker.

Följ Svenska Freds på Twitter: @svenskafreds

David Lindén reser ett antal frågeställningar och för fram en hel del felaktigheter om vår kampanj The Singing Sailor” i en debattartikel här på Nyheter24. Låt mig besvara några av dessa.

Lindén undrar om Svenska Freds har missat hur homosexuella behandlas i Ryssland. Det har vi inte. Tvärtom. Att situationen för HBTQ-rörelsen i Ryssland är fruktansvärd är något vi lyfte fram både i TV4 Nyhetsmorgon och i en intervju här på Nyheter24 i måndags, för att ta två av många möjliga exempel.

Lindén verkar vidare helt ha missat att i princip all den rapportering från den fria pressen såväl i Sverige som internationellt om ”The Singing Sailor” uppfattat just denna tydliga känga mot förtrycket i Ryssland. Vad detta beror på kan bara Lindén själv svara på.

På frågan om varit ubåtar eller inte på svenskt vatten gör Lindén en stor motsägelse i sin egen argumentation. Jag vet inte om det är ett desperat försök att hitta en angreppsvinkel eller om det är något annat. Lindén hänvisar själv till att Försvarsmakten inte har kunnat fastställa nationaliteten på ubåten som sägs ha varit här, men drar sedan slutsatsen att det är problematiskt att vi gör samma sak genom att lyfta fram olika exempel på att ingen kunnat identifiera ubåten.

Vi pekar på det faktum att allas mänskliga rättigheter, inklusive HBTQ-personers rättigheter, och fred är något som måste komma i första hand. Inte upprustning och militära maktmedel. Vi är kritiska till den upprustning som pågår såväl i Ryssland som i Sverige. Stater som väljer att gå upprustningens väg tar resurser från det viktiga freds- och människorättsarbetet och går miste om en möjlighet att skapa en hållbar fred för alla.

David Lindén bortser från det faktum att budskapet på skylten är formulerat på engelska, ryska och för säkerhets skull även i formen av morse-signaler. Det finns alltså inget stöd för att vi skulle rikta mindre kritik mot Ryssland än mot någon annan.

Angående fredsorganisationers samröre med främmande makter kan jag bara konstatera att det är samma desperata anklagelser som Putin riktar mot freds- och människorättsorganisationer i dagens Ryssland, något som våra samarbetspartners i Ryssland och Östeuropa tyvärr är väl bekanta med.

Anna Ek,
Ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

/
/
HBT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Förstod du kritiken mot Ryssland?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.