Adam Jonsäll tycker att man ska kunna fira studenten utan alkohol
1 av 4
Adam Jonsäll tycker inte att tradition är ursäkt nog att dricka sig full på studenten.
Alkohol förknippas väldigt starkt med studenten
2 av 4
Han menar att allt för många anser att firande går hand i hand med alkohol. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Adam Jonsäll står för en nykter student
3 av 4
Adam Jonsäll anser att det är tråkigt att inte fler vågar vara nyktra på studenten. - Foto: Privat
Studenter på ett studentflak i Stockholm
4 av 4
Nu uppmanar han fler att våga vara vägra alkohol på studentdagen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Sorgligt att ni inte kan ha roligt utan alkohol"

Adam Jonsäll vill fira sin student utan att känna pressen att dricka alkohol. Han menar att vi i Sverige har en snedvriden bild där fest alltid förknippas med fylla.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Adam Jonsäll är student och läser samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet.

Jag skulle vilja svara dig Frederik Bering Romell angående din önskan att få fria studenten med ”en snaps och lite skumpa” och berätta för dig varför det gör mig så otroligt sorgsen att höra. Precis som du ska jag ta studenten inom en snar framtid och önskar inget hellre än att få fira med mina, som du uttrycker det ”krigare” till vänner, att vi fullbordat den här stora resan genom skolväsendet. För till 110 procent håller jag med om det. Detta är något som är värt att fira i allra högsta grad. Vi har gått i skolan och väntat på den här dagen majoriteten av våra liv, så klart ska den uppmärksammas. Vi ska firas tillsammans och ha otroligt kul.

Det som dock gör mig så sorgsen är att detta alltid måste innebära alkohol. Så fort något är värt att fira, ska det firas med alkohol. Ju mer alkohol desto bättre. Midsommar firas med snaps, jul firas med vinglögg, nyår och studenten firas med champagne samt resten av Systembolagets sortiment.

Jag tycker att det är lite tragiskt att det satts ett likhetstecken mellan ”hur roligt man har” och ”antal shots, öl eller glas vin man druckit”. Vilket inte alls egentligen är sant om man även tänker på de negativa aspekterna med att supa sig redigt full, exempelvis en härlig bakfylla, minnesförlust och för att inte tala om när man kräker ner kompisens bil.

Samtidigt lever många under illusionen att man inte kan ha roligt utan alkohol, vilket jag kan förstå är svårt att tro. Alkohol är lugnande vilket gör att människor glömmer sina bekymmer för en tid. Knepet är att göra det ändå.

Jag kan även till viss del förstå viljan av att följa en tradition med till exempel champagnefrukost. Även om jag inte är en person som gärna håller fast vid traditioner förstår jag att det finns människor som gör det, men jag förstår inte alls varför du skulle behöva komma till skolans område berusad? Känns det verkligen som en nödvändig rättighet?

Jag vet även att det finns människor som kommer argumentera emot mig och säga: ”Men äldre människor är inte mycket bättre! Varför får de härja runt och inte vi? Vi är också vuxna. ” Till detta kan jag bara svara att ja, den alkoholcentrerade kulturen finns i nästan alla åldersgrupper och att våra föräldrar ibland inte kan bete sig är inget undantag. Men jag skulle bara vilja uppmana studenter i Västerås stad, och resten av Sveriges kommuner, att ni inte behöver vara som era föräldrar.

Ut och fira, det är vi alla värda. Skrik och sjung och var glad. Fira att du är vuxen med en vuxen syn på alkohol!

Adam Jonsäll

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.