Julia Bou-Hamdan Tillman kräver en bättre lösning än ett omprov i matematik.
Julia Bou-Hamdan Tillman kräver en bättre lösning än ett omprov i matematik. - Foto: Privat

"Ska vi behöva må psykiskt dåligt över ännu ett nationellt prov?"

Julia Bou-Hamdan Tillman tycker att det är fel att tvinga elever att skriva om nationella provet. Hon menar att många anser att det är psykiskt påfrestande.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Julia Bou-Hamdan Tillman går andra året på Södra Latins Gymnasium och är Ordförande för Demokratiska Utskottet i Södra Latins Elevkår.

Som nyheterna har visat i flera dygn har facit till nationella proven i Matematik 2 läckt ut. Hela Sveriges gymnasiegeneration har kunnat få tag på det via sociala medier. Jag har hört historier om att facit nådde 1 000 elever på 15 minuter och att grupp-MMS uppmanat till att sprida facit till alla de känner.

Konsekvenserna av spridningen har blivit kollektiva för många elever. Skolverket skickat ut direktiven att det är upp till varje rektor, att för sin skola besluta om ersättningsprov ska genomföras, och då ogiltigförklara de prov som skrevs i fyra timmar under tisdagen. På vår skola har rektorerna gjort bedömningen att proven ska ogiltigförklaras då fusk förekommit på skolan, omprov ska genomföras och flera hundra elever ska nu i fyra timmar till skriva ett nytt prov för att alla ska få en rättvis bedömning.

Rättvisan med nationella proven har varit central i diskussionerna. När vi pratade med vår skolledning sa de att vi ska skriva omprov just för rättvisan – om ni inte gör det kan vi inte ge rättvisa betyg, för att elever som har fuskat då kommer få högre betyg än de egentligen skulle fått om de inte haft facit. Att kalla nationella proven rättvisa är inget jag skulle svänga mig med, då våra betyg ofta hänger på hur många poäng vi får, även om jag varit godkänd i matematik hela året så skulle jag få F i betyg om det är vad jag får på kursproven.

Att vissa elever får högre betyg än andra är inte det mest orättvisa, för vad spelar det egentligen för roll? Om några får felaktiga betyg och då för högt betyd så kommer det inte att påverka framtiden. Inte tror jag att betygen är lika med sämre kunskaper hos framtida civilingenjörer och fysiker, som kommer att utbildas från vår generation, inte kommer ett felaktigt betyg i Matematik 2B riskera kvalitén på de broar som av oss kommer att byggas.

Fusk förekommer alltid, varje år. Vad det snarare handlar om är möjligheten att komma åt facit i förväg, och rätten för oss elever att inte behöva genomgå den psykiska påfrestningen som provet innebär igen. Så många av oss har ansträngt oss med all ork och tid att förbereda oss inför delproven och inför de nationella. Så mycket stress har genomsyrat vår vardag, gjort oss sömnlösa och utarmade, vilket ger de slutgiltiga prövningarna ännu större vikt.

Att ens bli godkänd och ha möjlighet att höja sitt betyg skapar enorm mental press som lägger sig som en slöja över vår tillvaro. Hade ni varit där hade ni fått ont i hjärtat av den domedagskänsla jag upplevde bland oss. Hade ni som inte går i skolan varit där och sett lättnaden som spreds när matteböckerna lämnades tillbaka och vi äntligen kände oss fria så hade ni förstått att det är något annat än betyg som riskeras när sekretessen är otillräcklig.

Så vad händer nu förutom att vi ska göra om proven för att de som redan används orättvist i bedömningen, ska bli rättvisa? Jag kräver konkreta åtgärder för hur ni ska kunna lova oss att vår rätt att inte göra omprov ska säkerställas. Jag vill ha det svart på vitt att det vi har presterat inte ska kunna bli bortslösat, ogiltigförklarat. Även om lärare vill kunna rätta proven direkt, att det är därför facit måste finnas på skolan innan proven är skrivna så vill jag att ni gör rätt prioriteringar. Vi är er högsta prioritering, det ska det inte vara tvivel om. Vad som nu riskeras är fler förlorade sömntimmar för redan stressade och självtvivlande elever, en konsekvens som inte borde kunna inträffa.

Julia Bou-Hamdan Tillman,
Ordförande Demokratiska Utskottet Södra Latins Elevkår

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.