1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Kerstin Joensson

"Därför hejade jag på Ryssland i Eurovision"

Lina Landström från CUF skriver att en rysk seger i Eurovision hade varit en chans för resten av världen att ifrågasätta och försöka få till en förändring av Rysslands antigaylagar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Lina Landström på Twitter: @LandstromLina

Matilda Wahl lekte i fredags med tanken om vad som hänt ifall Ryssland hade vunnit Eurovision. En hemsk tanke i hennes värld. Ryssland som är så homofobiskt och Eurovision som är som Europas största pridefestival. Inga prideflaggor hade fått finnas i publiken, och Matilda och hennes flickvän, tillsammans med många andra Eurovision-fantaster, hade inte fått åka dit.

Liksom Matilda har jag många gånger sedan finalen i Wien förra helgen lekt med tanken om vad som hänt ifall Ryssland vunnit Eurovision 2015, men våra tänkta upplevelser skiljer sig åt. Ganska kraftigt.

Situationen för HBTQ-personer i Ryssland har gått rejält utför de senaste åren. Lagarna har hårdnat vilket har resulterat i att homosexuella förföljs, misshandlas och mördas medan politiker och poliser snarare hejar på än försöker stoppa det. Omvärlden har tagit kraftiga avstånd från vad som pågår i Ryssland, vilket såklart är bra, men den internationella politiken som förs i dagsläget mot Ryssland gör inga större framsteg. Tvärt om blir situationen i landet bara värre.

Det var stora diskussioner när Moskva 2013 anordnade VM i friidrott, och på samma sätt var det många röster som höjdes när OS 2014 skulle hållas i Sotji. En pressad Putin fick gå ut och lova att idrottsmän, publik och annat folk som kom för att kolla på, eller jobba med, dessa idrottsevenemang inte skulle bli fängslade eller dömda. Med andra ord blev VM och OS undantagna Rysslands anti-gaylagar och Emma kunde måla sina naglar i regnbågens färger under VM, och Anja kunde åka över för att kommentera OS, och aktivister kunde protestera mot lagarna i vissa framtagna områden.

Visst kan vi sitta hemma i tv-sofforna och bua på Ryssland och skatta oss lyckliga över att vara födda i rätt land, men jag känner mig långt ifrån bekväm med att bara vända alla ryska bröder och systrar ryggen. Förstår ni inte hur fantastiskt det vore om Ryssland vunnit Eurovision?!

Putin hade tvingats till samma undantagsregler för Eurovision liksom för VM och OS, och Västeuropa hade kunnat tåga in med sina regnbågsflaggor högt hållna. Eurovision-fantaster och de mer politiskt intresserade artisterna hade kunnat passa på att möta Rysslands HBTQ-organisationer, liksom Loreen gjorde i Baku 2012.

Antigaylagarna kanske inte hokus pokus hade försvunnit, men för den enskilda individen i Ryssland hade ett Eurovision i deras land kunnat betyda så mycket. Det hade varit en chans att få se gayrörelsen i landet. Att få se regnbågsflaggor. Få träffa likasinnade. Många hade fått chansen att uppleva att det finns någonting annat, en plats där man är välkommen precis som man är, och att den platsen kan existera även i deras hemland.

Vad som händer i Ryssland är fruktansvärt, och jag tackar världen dagligen för att jag fått möjligheten att födas i ett av världens mest öppensinnade länder, men jag kan inte vända ryggen åt dem som inte haft samma tur i livets lotteri. Det hade varit fantastiskt om Polina Gagarina, som visat sig vara en av Rysslands mer HBTQ-vänliga artister, fått ta Eurovision 2016, och hela regnbågskalaset, till Ryssland. Det hade varit en chans för Europa att på riktigt göra skillnad i Ryssland. För hur gärna man än vill säga något annat så är allt, inklusive Eurovision, politik – det är dags att börja nyttja det faktumet istället för att hata det.

Lina Landström,
Aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) samt grundare av CUF:s HBTQ-nätverk

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hejade du på Ryssland?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.