- Foto: Privat

Kommuner ska inte få förbjuda alkohol på studentflaken!

Robin Bidgoli skriver om att det ska vara upp till var och en om man dricker alkohol eller inte. Det ska inte skolan, polisen eller kommunen lägga sig i.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Robin Bidgoli är 16 år, går i nionde klass och ska börja en musiklinje till hösten. Han bor i Värmland.

Alkohol på studentflak är ett hett ämne just nu. Jag tycker att man ska ha friheten att själv välja om man vill dricka eller inte. Många väljer att dricka för att fira att de har avslutat sin resa genom grundskolan och gymnasiet. Alkohol har en viktig plats bland svenska traditioner, och att ta studenten är inget undantag.

Jag ser massor med bra argument för och emot studentflak. Argumenten emot handlar oftast om att olyckor inträffar som en direkt konsekvens av alkohol. Andra argument tar upp att man inte ska få dricka på offentlig plats, att tiderna förändras och så vidare. Men det är inte den röda tråden i detta inlägg, det är om man ska få dricka. Om studenterna ska ha tillåtelse till det.

Jag tycker också att man inte ska behöva ha alkohol för att ha roligt. Men att ha friheten och möjligheten för att dricka på flaket, efter år av väntan och slit, ska finnas där. Vill man inte, okej. Men vill man, go ahead!

Hur långt går individens frihet och vart går gränsen för att det ens ska räknas som en riktig frihet? Det är en frihet att få välja mellan att dricka på flaket eller inte. Det är inte en frihet att det ska stoppas för att vissa människors moral går före studenternas frihet (i detta fall att få dricka alkohol).

Vad ger ett samhälle eller enskilda individer rätten till att stoppa en tradition många faktiskt ser fram emot?

Varför ska människor bestämma över något som inte angår dem? Visst, de lastbilar som har flaken kör ju runt på en offentlig plats som tillhör alla. Men det är fortfarande inget argument mot den rättighet och frihet som studenterna har.

Man ska fira studenten, man ska fira att man har klarat 12 år av prövningar och oftast mycket påfrestande situationer.

De ska ha rätten, de ska ha den möjligheten.

Robin Bidgoli,
Student

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.