Hanna Håkanson menar att vi måste skydda oss från Ryssland.
1 av 3
Hanna Håkanson menar att vi måste skydda oss från Ryssland.
Hanna Håkanson.
2 av 3
Hanna Håkanson. - Foto: Privat
Vladimir Putin.
3 av 3
Vladimir Putin. - Foto: Ap

"Putin är ett hot mot Almedalen"

Hanna Håkanson skriver att vi måste fokusera mer på Sveriges försvar för att skydda oss mot Ryssland.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Håkanson är riksordförande för Liberala studenter.

I veckan samlas hela Sveriges politiska elit och ytterligare några som önskar att de tillhörde den i Visby för att samtala, utbyta erfarenheter och mingla i Gotlandsnatten. Politikerveckan i Almedalen är någonting världsunikt och något andra länder sneglar avundsjukt på.

Samtidigt avslöjar Center for European Policy Analysis (CEPA) att Ryssland med omkring 33 000 soldater övat på att invadera Gotland. Att svenskt territorium skulle vara utsatt för yttre hot låter som något som tillhör en svunnen tid, men som trots allt inte är helt otänkbart. Ryssland ägnar sig systematiskt åt att kränka andra länders luftrum och vatten, vilket är en upptrappning som bör tas på allvar då det hotar hela den geografiska indelningen av Europa såsom vi känner den idag. I sin thrillerroman Midvintermörker skriver Lars Wilderäng om hur just en sådan övning som CEPA beskriver förvandlas till ett regelrätt anfall mot Sverige, som blir helt taget på sängen och inte förmår försvara sig. Även om romanen naturligtvis utgör fiktion är den en kuslig påminnelse om faran med ett aggressivt grannland i kombination med ett nedbantat försvar.

Trots det berör bara 144 av 3 434 programpunkter under Almedalsveckan försvarspolitik, säkerhetspolitik eller veteranfrågor. Trots den säkerhetspolitiska utvecklingen ses försvaret på många sätt som ett särintresse bland många och den ständiga underfinansieringen av Försvarsmaktens verksamhet är ett tydligt tecken på hur nedprioriterad frågan om Sveriges territoriella suveränitet verkligen är.

Men varför är frågan om Sveriges försvar så mycket viktigare än allting annat? Är det verkligen något negativt att 3 290 programpunkter under Almedalsveckan handlar om andra saker, såsom skola, vård, feminism, migration och klimatfrågor? Självklart är alla dessa frågor också mycket viktiga och bör givetvis diskuteras, men det är dags att vi i Sverige vaknar upp till en insikt som kanske inte är så angenäm:

Kan vi inte försvara landet spelar ingenting annat någon roll. En fientlig makt som intar Svenskt territorium kommer inte bry sig om regeringens ambitioner för ett mer jämställd uttag av föräldrapenningen, för minskade koldioxidutsläpp och minskad ungdomsarbetslösthet. Alla fina policys, utredningar och strategier kommer inte vara värda det återvinningsbara papper de är skrivna på om Sverige blir anfallet och invaderat.

Därför är kanske den mest akuta frågan just nu i Svensk politik frågan om hur försvaret ska organiseras. Åratal av för låga anslag har kommit till vägs ände. Det är dags att på allvar fundera på varför vi har ett försvar och hur det ska organiseras. Ett första steg är att söka medlemskap i Nato. Det kommer att kräva resurser, men i gengäld får vi tillgång till flera länders försvarsförmåga om Sverige skulle hotas av främmande makt. Ensam är inte alltid stark, ibland är ensam bara ensam.

Trots allt är det glädjande att 144 programpunkter under nästa vecka kommer att handla i någon mån om försvarspolitik. Förhoppningsvis slutar inte det försvarspolitiska engagemanget på Gotland samtidigt som Almedalsveckan gör det.

Hanna Håkanson,
Riksordförande Liberala studenter

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.