Jasmine Wegerud tycker att vi måste sträva mer efter jämställdhet.
Jasmine Wegerud tycker att vi måste sträva mer efter jämställdhet. - Foto: Privat

"Kvinnor måste förstå att manshatet inte leder någonstans"

​Jasmine Wegerud skriver att män och kvinnor måste sluta hata varandra.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jasmine Wegerud är student.

I dag har feminism fått en oerhört negativ klang på grund av att många så kallade feminister kallar sig för manshatare och öppet säger att de hatar män. Jag förstår varför män inte lyssnar när feminism kommer på tal. Jag skulle inte vilja lyssna på någon som uttryckte ett hat mot mig på något sätt oavsett om det gällde mitt kön, min läggning, tro eller etnicitet.

Dock förstår jag varför manshat existerar eftersom kvinnor och icke män blivit och blir förtryckta av patriarkatet, vilket är grundat av och för män och det är logiskt att man börjar känna avsky eller hat för sin/sina förtryckare. Man måste dock se skillnad på män och patriarkatet, eftersom patriarkat är en struktur medan män är enskilda individer. Att säga att man hatar patriarkatet är alltså inte detsamma som att säga att man hatar män.

Sedan har vi det att om man nu förstår varför manshat uppstår, varför fortsätter man då promota det? Inget kommer förändras och speciellt män kommer bli upprörda och det är väl män vi vill ska förstå? Jag skulle aldrig kunna säga att jag hatar män även om jag vet att 98 procent av alla våldtäkter begås av män, att kvinnor misshandlas i relationer mer än män, att fler brott begås av män och så vidare. Detta eftersom det är enskilda individer som gjort dessa saker.

Dock måste även män se detta och se varför manshat existerar i stället för att bli förbannad (vilket dock är förståeligt), utan försök i stället sätta er in i den motsatta partens situation. Jag har till exemoel blivit ifrågasatt på grund av min tro och religion, bland annat fått höra att jag är dum i huvudet, blivit hånad och kränkt. Självklart tar jag illa upp och känner mig kränkt men samtidigt kan jag förstå kritiken (även om den inte är direkt konstruktiv) eftersom religion gjort mycket dåligt i världen och lett till bland annat krig och förföljelse.

Jag förstår varför vissa känner ett förakt mot religion även om jag inte anser att det är okej att kränka andra människor eller förminska dem, och samma gäller just detta om manshat. Jag förstår varför det finns men tycker inte det är rätt, okej eller bra snarare tvärtom eftersom det leder till ett samhälle som bygger på mer hat än förståelse. Om alla feminister faktiskt fokuserade på det viktiga inom feminismen, vilket är att försöka nå ett jämlikt samhälle där alla ska kunna vara och få vara i stället för att hata män.

Om män fokuserade på viktigare saker som att försöka nå ett jämlikt samhälle där alla ska kunna vara och få vara i stället för att hata de kvinnor som hatar män. Om icke män och icke kvinnor kunde fokusera på viktiga saker som att försöka nå ett jämställt samhälle. Om vi alla kunde göra detta skulle saker och ting faktiskt kunna förändras och gå framåt på riktigt, för just nu står allting stilla eftersom vi lägger alldeles för mycket tid och energi på att motarbeta varandra. Hat är inte nyckeln till ett samhälle där alla har samma rättigheter, där alla känner samma trygghet och där alla faktiskt lever i gemenskap.

Jasmine Wegerud

/
hat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.