Anna Bennich Karlstedt är trött på att unga tjejer följs av hat varje gång de står på sig.
1 av 4
Anna Bennich Karlstedt är trött på att unga tjejer följs av hat varje gång de står på sig. - Foto: Per Norman / TT
Elisabeth Höglund tycker att Zara Larsson får skylla sig själv.
2 av 4
Elisabeth Höglund tycker att Zara Larsson får skylla sig själv. - Foto: Bertil Ericson / TT
Zara Larsson är en av våra starkaste röster just nu.
3 av 4
Zara Larsson är en av våra starkaste röster just nu. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anna Bennich Karlstedt är legitimerad psykolog.
4 av 4
Anna Bennich Karlstedt är legitimerad psykolog. - Foto: per.norman@pernorman.se / Per Norman

"Tänk om Zara Larsson hade varit din dotter"

Anna Bennich Karlstedt skriver att vi måste stoppa övergreppen mot unga kvinnor.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anna Bennich Karlstedt är legitimerad psykolog.

Till Elisabet Höglund!

Jag satt nyligen i lugn och ro och tittade på Nyhetsmorgons panel som i sedvanlig ordning diskuterade några highlights ifrån veckan. Sista ämnet handlade om sångerskan Zara Larsson och det enorma hat hon fått ta emot den senaste tiden. Så bra, tänkte jag, att också en stark, äldre kvinna, en sorts tydlig mormorsgestalt, uttalar sig i ämnet och kan ta alla haters i örat med kraftig nypa. Du vet så där som en trygg mormor med lång livserfarenhet och som inte tar någon skit i livet längre, kan. Dessutom en kvinna som berättat att hon själv varit utsatt för mobbing som ung flicka. Nu jävlar, tänkte jag och så satte jag kaffet i vrångstrupen.

Det kom ingen nedsatt fot ifrån dig. Din tydliga åsikt i ämnet var snarare att Zara Larsson får skylla sig själv. Det är inte alls synd om henne, sa du. Hon har ”hybris”, hon har varit kaxig och stuckit ut näsan, retat upp folk, så därför är hon nu medskyldig till detta drev på egen hand.

Jag har försökt tänka ut vad som skulle kunna vara skillnaden i ditt resonemang gällande Zara och hennes skuld gällande alla dessa vidriga virtuella övergrepp på grund av sitt beteende, och resonemanget att flickor som dansar utmanande på bordet med kort kjol skulle vara medskyldiga till att bli våldtagna efteråt. Beteende: utmanande, kaxigt uttryck. Konsekvens: Personlig kränkning, övergrepp. För min del, samma logik. Är inte det förskräckligt?

Vi har ett stort problem i samhället i dag med våra unga. Den skara där psykisk ohälsa ökar allra mest är gruppen unga 16-24 år. I den gruppen minskar inte självmorden som de gör i andra grupper och antalet självmordsförsök har också ökat. Vi som arbetar med psykisk ohälsa oroar oss förstås över den ökade rapporteringen av oro och nedstämdhet. Vad beror det på? Det finns naturligtvis flera orsaker till det. Men att bli utsatt för hat och kränkningar är en av källorna till lidande. I skolor, på arbetsplatser, på gården där man bor kanske. Och i hög grad – på nätet. Det finns få saker som vi mår så illa av som att bli utstötta, avskydda eller hotade av andra.

Skylla oss själva får vi göra över en massa saker, hela tiden i livet. Det är ju delvis det som gör att vi lär oss nytt, alltså vilka konsekvenser vårt handlande får! Vi ska skylla oss själva då och då. Men vill du Elisabet Höglund, ha ett samhälle där vi lär våra unga, framför allt flickor, att om du tar plats, om du vågar stå upp för något du tycker är viktigt och dessutom säger det offentligt, då blir konsekvensen personliga kränkningar och angrepp – inte gentemot dina åsikter, utan gentemot hela din person.

Och då får man skylla sig själv?

Strax innan programtiden är slut hinner du påstå att det här är en ”pseudohändelse”. Elisabet, jag tror inte du har koll på hur vanlig den här typen av övergrepp är i dag, har du det? Hur många människor som drabbas? I hur hög grad hatet riktas mot kvinnor? Hur dåligt det får människor att må? Om din egen dotter, eller någon annan som du älskar, skulle få ta emot tusentals kommentarer fulla av vidriga kränkningar ifrån en stor anonym mobb, där hon gång på gång meddelas att hon ska straffknullas, misshandlas och mördas, skulle du gå in i hennes rum där hon låg och grät på sängen och säga: Du får skylla dig själv.

Jag hoppas verkligen inte det.

Jag hoppas däremot att du fick någon sorts blackout och sa något aningslöst som du inte tänkt igenom. Jag hoppas också att du riktar en tydlig ursäkt till Zara Larsson och till alla andra unga människor som lever i det här stundtals hårda, kalla klimatet men som trots det vill kunna stå på sig, våga uttrycka sina åsikter och känna sig fria att göra det utan risk för ett helt absurt, massivt hat.

Under tiden som du förhoppningsvis gör det tar jag mina ungar och flyttar till Kamomilla Stad. Där de värsta skurkarna är Kasper, Jesper och Jonatan och det värsta som kan hända är att man blir av med ett stycke kött och en polkagris. För jag vet inte om jag vill att de skall växa upp i det här samhället längre. Ett samhälle med så mycket hatande och hotande, inte minst i den virtuella världen där de lever stora delar av sina liv. Ett samhälle där inte ens mormor är särskilt snäll längre.

Hälsningar,

Anna Bennich Karlstedt,
Legitimerad psykolog

/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.