Helena Walentowicz och Emma Jogic menar att kvinnor inte ska söka någons bekräftelse.
1 av 5
Helena Walentowicz och Emma Jogic menar att kvinnor inte ska söka någons bekräftelse. - Foto: Privat / Privat
"No worries. Be flawless."
2 av 5
"No worries. Be flawless." - Foto: Privat
Emma Jogic.
3 av 5
Emma Jogic. - Foto: Privat
Helena Walentowicz.
4 av 5
Helena Walentowicz. - Foto: Privat
Nyheter24:s Gabriella Bark.
5 av 5
Nyheter24:s Gabriella Bark. - Foto: Nyheter24

"Tänker du inte på alla unga flickor du skadar, Gabriella Bark?"

Emma Jogic och Helena Walentowicz skriver att kvinnor inte ska trycka ner andra kvinnor.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Jogic är politiskt aktiv i Moderaterna.

Följ henne på Twitter: @emajogic

Helena Walentowicz är politiskt aktiv i Moderaterna.

Följ henne på Twitter: @HelenaWalentowi

I veckan publicerade Nyheter24:s Gabriella Bark en artikel där hon ger råd till tjejer som ska ut och ragga i sommar. Hennes råd lyder: Vad du än har på dig och hur du än raggar som tjej så är du misslyckad. Vi tycker hon har fel.

Vi människor är olika och vi gillar olika. Utöver det så tycker vi väldigt olika, vilket är bra och ska främjas på alla möjliga plan. Dock är det en väsentlig skillnad på att tycka saker och ha förutfattade meningar om människors liv. Att lägga in värderingar på hur stark en människa är och huruvida den kommer att lyckas i livet begrundat på den personens kropp och val av kläder för kvällen är rent av idiotiskt.

Tyvärr är det den verklighet de allra flesta tjejer i Sverige upplever i dag. Inför varje utgång står man framför spegeln i timmar för att få klänningen att sitta perfekt, piffar upp håret ordentligt och lägger på fejkbrännan i ansiktet för att kunna se någorlunda sommarfräsch ut i vinterlandet Sverige. Anledningen till detta är inte alltid att man vill följa med Mr. Grey hem i slutet av kvällen eller hitta Mr. Perfect som man gifter sig med i slutändan.

Nej, i många fall handlar det om att bli accepterad av andra kvinnor som man kommer träffa ute den kvällen. De kvinnor som kommer döma en över sin lilla paraplydrink i baren. De som kommer njuta av att man blir osäker i deras omgivning och de som kommer kalla en för hora om man visar sig i en för kort klänning. De som kommer jämföra en med porrstjärnor för att man har något urringat på sig.

Gabriella Bark, varje gång du i din text kallar en tjej för hora och misslyckad river du av ett lager av hennes självförtroende. Alla de tjejer som läser det du skriver och accepterar den verklighet som du skildrar, riskerar att hamna på ett farligt spår. Ett spår där det inte lönar sig att kämpa i livet, arbeta hårt för det man tror på och ta hand om sig själv – bara för att man är tjej.

Det är inte ett problem att tjejer tar tag i sin träning, tar hand om sitt utseende eller gillar att fixa sig inför en kväll ute med sina vänner. Det är däremot en samhällsutmaning att försöka ändra attityden hos personer som inte tror på dessa tjejer, som dömer ut dem totalt och utgår från att de är ”fucked anyway”. Vi båda har småsystrar i tonårsåldern och aldrig(!) att vi skulle säga så till dem.

Låt oss lämna de ytliga diskussionerna om hur kvinnor bör se ut. Kvinnor är fantastiska och starka, inifrån och ut. Vi är flawless.


Bildkälla

Emma Jogic
Helena Walentowicz

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.