Fredrik Lagergren ställer sig bakom Louise Andersson Bodin.
1 av 2
Fredrik Lagergren ställer sig bakom Louise Andersson Bodin. - Foto: Privat / Faksimil Youtube
Fredrik Lagergren.
2 av 2
Fredrik Lagergren. - Foto: Privat

"Mariama, du står upp mot rasismen men är rasistisk mot Louise"

Fredrik Lagergren skriver att hatet mot Louise Andersson Bodin inte är rimligt då hon inte har betett sig rasistiskt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Lagergren är student.

Mariama Jobe, när du skriver att Louise Andersson Bodin uttrycker sig rasistiskt i hennes video har du inte fel. Frasen: "Negrer är ett folkslag", måste ju per definition vara rasistiskt, men ordet rasism kopplas främst till diskriminering eller hatiska uttalanden. Inget av detta har vi sett från Louise. Det som det hela egentligen handlar om är att hon använt sig av fel ord. Jag håller med om att det är fel ord att använda, så vi kan komma överens på den punkten.

Sedan börjar du prata om n-ordets historia, och jag tror att det här är många börjar tappa dig. N-ordet har ingen vidare intressant historia i Sverige. Bara för att ordet liknar det motsvarande n-ordet i USA betyder det inte att ordet har samma innebörd och samma kontext. Visst, jag kan medge att vi har, genom konsumtion av amerikansk media fått inblick i det sammanhanget, men ordet är fortfarande inte likvärdigt den amerikanska motsvarigheten.

Den här meningen finner jag särskilt märkvärdig:

"Hon gråter och gråter över näthatet som riktas mot henne och en hel ocean av white-tears sätter sig i halsen på Louise. Varje gång hon säger n-ordet reser sig håret på min nacke och hon lyckas på något sätt spola tillbaks bandet till en tid när slavar fraktades i stora skepp och bomullen mot deras svarta händer var det enda varsamma de hade."

Usch. Här försöker du förlöjliga Louise och göra något kul skämt om hur hon hanterar detta enorma trakasseri. White-tears är ett rasistiskt begrepp som man använder för att göra narr av vita människor, som är offer för någonting, men som inte borde få klaga eftersom att de är vita. Hon hotas och hatas av folk från hela landet, men du tycker alltså att det är lämpligt att ösa på mer hat och göra skämt på hennes bekostnad? Hur tänkte du här egentligen?

Som förväntat drar du också kopplingar till USA och slavhandeln som förekom där. Jag förstår inte riktigt hur du kan göra anspråk på slavofferskapet här. Bara för att du är svart och de som för inte allt för länge sen utsatts för slaveri också var svarta betyder det inte att du eller din existens har någonting med slavhandeln att göra. Det är ett rasistiskt tänk som för dig dit, "vi svarta var slavar". Precis som vita människor inte bär ansvar för handlingar begådda av andra vita människor kan inte svarta människor göra anspråk på en historia som andra svarta människor har upplevt.

Jag ska även adressera någonting som både du och Adam Tensta nämnde. Normaliseringen av rasism och n-ordet i Sverige. Jag vet inte riktigt var den här idén kommer ifrån, och jag vet inte heller vilket Sverige du lever i. Hur kan man påstå att det sker en normalisering av n-ordet i Sverige, när en ung tjej möts med hat från hela landet, samt förlorar sitt tv-kontrakt, på grund av att hon nämnt ordet i ett icke-nedsättande sammanhang. Det du beskriver är den exakta motsatsen till vad som faktiskt sker.

Slutligen vill jag bara uttrycka mitt missnöje för Adam Tensta, samt mina sympatier för Louise Andersson Bodin. Ingen förtjänar det som hon behöver utstå just nu, och Adam Tensta är väl medveten om hur media fungerar. Han måste ha förstått att Louise skulle utsättas för kränkingar och grova hot. Trots det väljer han att göra sitt lilla stunt i lagom tid inför sitt skivsläpp. Att en ung tjej får utsättas för någonting så hemskt som det som har hänt brydde han sig inte om, och du verkar tyvärr inte heller bry dig särskilt mycket. Det verkar finnas väldigt lite sympati för en som stämplas som rasist i Sverige.

Fredrik Lagergren

/
/
/
/
Hot
/
hat
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.