Lovisa Lindgren anser att det är fel att tvinga någon att gå igenom en oönskad graviditet.
1 av 3
Lovisa Lindgren anser att det är fel att tvinga någon att gå igenom en oönskad graviditet. - Foto: Privat / TT
Valet ska vara upp till den gravida och det ska inte ifrågasättas menar hon.
2 av 3
Valet ska vara upp till den gravida och det ska inte ifrågasättas menar hon. - Foto: Ap
Lovisa Lindgren.
3 av 3
Lovisa Lindgren. - Foto: Privat

"Rör inte vår aborträtt – en gravid kropp ska inte fängslas"

Lovisa Lindgren skriver att en strängare abortlag skulle innebära att människor tvingas genomgå onödigt lidande.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lovisa Lindgren är nybliven student och läste humanistiska programmet.

Uppenbarligen tar abortdebatten aldrig slut. I år är det 40 år sedan Sverige äntligen införde fri abort. En skulle kunna tro att debatten åtminstone i Sverige därmed nått sitt slut, men nej. I dag finns inte bara partier utan även organisationer som förespråkar en strängare abortlag. Själv förstår jag inte hur abortmotståndet fått så stort gensvar.

Första gången jag hörde talas om det var jag nio år och läste i en tidning jag fått tag på. Jag blev först förvånad över att att det var möjligt att göra något sådant. Men inte en sekund tyckte jag att det var hemskt, trots att jag var liten och nyss fått ett småsyskon. Jag tänkte bara att det var självklart att någon som inte ville ha barn inte skulle tvingas ha ett barn. I dag har jag förstås lite större insikt i frågan men svaret är lika glasklart – för mig.

Malin Schelin från organisationen Ja till livet skrev att vi måste sträva mot en nollvision mot abort. Och ja, det bästa vore om aborter inte behövdes, att ingen som inte ville blev gravid. Men tyvärr är det inte så och det kommer alltid, oavsett hur försiktiga folk är, finnas de som blir oönskat gravida. Inget preventivmedel är 100 procent säkert och att använda argumentet: "Är man inte redo att ta hand om ett barn är man inte redo att ha sex", kan vi alla komma överens om är lönlöst, för ingen har någonsin följt det.

I abortdebatten har jag aldrig förstått fixeringen vid tiden efter födseln i stället för att fokusera på själva graviditeten. Genom att sätta fokus efter födseln verkar det som att barnet när det är utanför livmodern är det stora problemet, trots att det går adoptera bort barnet om en inte vill behålla det. Att det kan vara själva graviditeten som är problemet ses ofta förbi vilket egentligen är konstigt, för graviditeten kan ingen annan överta. Den kan visserligen gå relativt smärtfritt men den kan också vara hemsk, även för de som vill ha barn.

I FN:s mänskliga rättigheter fastslås rätten till ens egen kropp och rätten till att styra över ens reproduktion. För det är totalt orimligt att kräva att någon ska låna ut sin kropp åt något som i värsta fall kan innebära ens död. I detta fall måste faktiskt den gravidas rättigheter och liv gå före det potentiella barnets, för det är faktiskt inte säkert att fostret klarar sig medan den gravida i allra högsta grad är levande, har känslor och vilja.

Malin skriver också att många som har gjort abort har fått ångest efteråt och känner sig kluvna. Det är inte konstigt, en abort är inte något en gör för att "prova på". Abort är något en gör för att den är den sista utvägen. Sedan kanske inte abort är för alla, vissa kanske mår bättre av att ändå fullfölja graviditeten och behålla eller adoptera bort barnet och då är de fria att göra så.

Det viktiga är att valet mellan att göra abort eller inte göra abort finns och är öppet, tillgängligt och utan skuld och skam. För jag kan hålla med om att tanken på att göra en abort är smått skrämmande, men tanken på att bli oönskat gravid och inte kunna göra något åt det skrämmer mig betydligt mer. Att fängsla någons kropp i nio månader för några sekunders glömska eller att en bit latex inte höll tätt vore troligtvis det hårdaste straffet för det mildaste brottet vi har.

Lovisa Lindgren

/
/
/
/
/
FN
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.