Christopher Bergman ifrågasätter de som använder n-ordet.
1 av 3
Christopher Bergman ifrågasätter de som använder n-ordet. - Foto: Daniel Falk / TT
Han menar att det inte är okej att använda ett ord bara för att det ansågs okej förut.
2 av 3
Han menar att det inte är okej att använda ett ord bara för att det ansågs okej förut. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Christopher Bergman.
3 av 3
Christopher Bergman. - Foto: Daniel Falk

"Det är bara patetiska och obildade personer som använder n-ordet"

Christopher Bergman skriver att du inte har rätt att kränka någon med n-ordet bara för att du alltid har använt dig av det.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Christopher Bergman är frontman i bandet "The Last Band" och är även krönikör på Rocksverige.se.

Följ honom på Instagram: @coffeblood

Följ honom på Facebook: facebook.com/CoffeBlood

I åratal har det nu debatterats huruvida ordet "negerboll" är okej eller inte okej att säga. I åratal? Har vi verkligen inget bättre att spendera vår dyrbara tid på än att poängtera hur viktigt det är att få säga saker man "alltid" sagt? Nu kanske många tänker att denna artikel kring ämnet är just det, slöseri med tid! Och det är det! Det är ett jävla slöseri med tid när folk väljer att läsa sin farmors gamla recept som en bokstavstroende.

Vi lever i en modern tid där mycket av den gamla skolan ifrågasätts. Den feministiska kampen är starkare än någonsin och religioner börjar tappa fotfäste i den yngre generationen. Jag omger mig dagligen med folk som tar avstånd från förintelsen, tar avstånd från kvinnoförtryck och även tar avstånd från ett Afrika som koloniserades och delades upp med linjal. Ett Afrika som exploaterades och lämnades i spillror med gränser som lokalbefolkningen än i dag krigar över. Människor förslavades och behandlades som förbrukningsvaror.

Människor som skulle komma att kallas för niggers, eller negrer. Men det finns inget folkslag som heter "negrer2 och det finns inget "Negerland" heller, så varför ska vi använda oss av ordet? Varför måste vi ens nämna hudfärger när vi talar om folk? Ordet "person" räcker väl gott? Ordet "neger" är inget vackert ord. Det är ett laddat ord som påminner om en tid där en vit människa ansågs mer värd än en svart. För oss som inte växte upp under den tiden och mest kan relatera till filmer och historieböcker är ordet inte lika laddat. Men det är laddat. Och det är inte okej att använda ett sådant kränkande ord som benämning på en bakelse för att man "alltid" gjort det.

Visst, folk kan hävda att de har mörkhyade vänner som själva säger det men det gör inte saken mer okej. Om en du känner sparkar på den som ligger ner är det då okej att sparka lite själv? Och vart går gränsen? Kan man kalla en mörkhyad person för neger eller är det bara bakelsen som kan få sig en muntlig lavett? Folk skriver insändare om hur det finns vita bönor, bruna bönor med mera så varför skulle negerboll vara så farligt att säga?

För det första är ju neger inte en färg. Åtminstone inte i det svenska språket. Och det är ju det ni så gärna vill bevara? För går du in på ett kafé i USA så tvivlar jag starkt på att du skulle beställa en smarrig "niggerball" till ditt kaffe. Det fanns faktiskt en godis som hette "niggerball" förut, som blev vit när man sög på den. Men det ansågs vara såpass kränkande att den på 80-talet bytte namn till "blackballs". Ser ni? Black, en färg! Nigger, inte en färg!

Detta skedde alltså för över 30 år sedan på andra sidan Atlanten. Ändå sitter vi här i våra Ikea-hem och hävdar än i dag att man allt ska få kalla saker vad man vill. Inser ni hur patetiska ni är som klamrar fast vid er sista chans att få säga "neger"? För det är exakt det ni gör! Ni klagar på folk som tigger, trots att folk alltid har tiggt. Ni klagar på folk som slåss, fast folk alltid slagits. Ni klagar på folk som stjäl, fast folk alltid stulit. Men när man klagar på att ni säger negerboll, som ni alltid har gjort. Då blir det ett jävla liv!

Det räcker nu! Kalla bollen vad fan ni vill, men kränk inte ett helt kapitel i människans blodiga historia genom att föreviga detta vidriga skällsord med en bakelse. Utveckla ert ordförråd och var med och utveckla samhället. Till en tid där nästa generation inte ser färger utan individer. Där kön inte är lika med lön och där man inte är mindre värd beroende på vem man älskar. Och tänk på en sak. Bara för att du alltid gjort någonting så betyder inte det att det är okej. Ibland är det faktiskt okej att ändra sig också!

Christopher Bergman

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.