Debattartikel
1 av 3
Felix Sjöblom anser att våra politiker måste skärpa sig. - Foto: Privat / TT
Sverige
2 av 3
De vinner inget på att endast kritisera varandra menar han. - Foto: Kicki Nilsson / TT
Skrivit en debattartikel
3 av 3
Felix Sjöblom. - Foto: Privat

"Fokusera på den riktiga politiken i stället"

Felix Sjöblom, 17, skriver att det är politikernas eget fel att förtroendet för dem minskar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Felix Sjöblom är 17 år och liberal.

Debatterna i Sverige i dag har blivit ett skämt. I 90 procent av debatterna, utan överdrift, ligger fokus på att tala om för sina väljare vad ens motståndare gör fel i stället för att tala om vad man själv vill åstadkomma. I många fall när någon får en fråga i en debatt, så inleder hen med att kommentera motståndarnas brister.

Detta gör att man ofta inte får höra personens egna åsikter. I vissa fall så är det en bra strategi, självklart. Ibland kan man behöva kommentera vad ett annat parti vill och tala om för väljarna varför man själv inte vill det, men ofta ser inte debatterna ut så. Debatterna hamnar helt ur fokus och leder inte någonstans. Man skulle kunna debatterna klimatfrågan i flera dagar och ändå inte komma fram till ett beslut eller en klar åsikt. Varför göra det krångligt för sig?

Den största orsaken till att jag ser detta som ett problem är på grund av valresultatet 2014. Det var över 1 000 000 människor som var röstberättigade men som inte röstade. Det är skrämmande. Att antalet är så stort är enligt min egen uppfattning till stor del på grund av att de människor som inte röstar inte förstår eller har tålamod till att vara uppmärksam igenom en hel debatt där ingen av parterna framför sin egen åsikt.

Vissa politiker måste flytta sitt ego ut ur debatten för att den ska fungera som den ska. Debatten är till för människorna som ska rösta. Varför gör man det då svårare för en människa att bestämma sig när man redan har gjort kompromisser i sitt huvud?

När man poängterar varje fel om sin motståndare i debatten så får jag som väljare inget förtroende för den politikern. En politiker som bara kommenterar vad andra politiker gör fel känns inte stabil. Det känns mer som personen är osäker på sig själv och måste poängtera någon annans misstag för att själv känna sig bra. Man kan se det som något positivt, ja, men i det stora hela så blir det en negativ effekt när det går till en överdrift vilket det ofta gör.

Det måste få ett slut. Det är en stor skillnad mellan en debatt och ett tal. I talet framförs ens egna åsikter mycket oftare då man inte har någon att skuldbelägga på samma sätt. Skulle man hålla samma nivå på en debatt så är jag väldigt säker på att valdeltagandet skulle öka och förtroendet för politikerna lika så.

Felix Sjöblom

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.