Vladan Lausevic vill se ett EU som inte stänger dörren.
1 av 3
Vladan Lausevic vill se ett EU som inte stänger dörren. - Foto: Privat / TT
Alla som söker sig till tryggheten ska få medborgarskap så fort som möjligt menar han.
2 av 3
Alla som söker sig till tryggheten ska få medborgarskap så fort som möjligt menar han. - Foto: Ap
Vladan Lausevic.
3 av 3
Vladan Lausevic. - Foto: Privat

"Alla de som flyr sina hemländer borde få ett medborgarskap direkt"

Vladan Lausevic skriver att vi behöver en öppnare politik som välkomnar alla som söker sig till Europa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Vladan Lausevic är ordförande för nätverket EU-liberaler i Stockholms Län.

Följ honom på Twitter: @VladanLausevic

Inom Europeiska Unionen finns det i dag på nationell nivå en utbredd politiskt ovilja att ta emot fler invandrare i humanitärt syfte. Det bygger dels på en oro att nationalistiska och populistiska partier ska få större makt men även dels på avsaknad av institutionella erfarenheter. Till exempel har medlemsstater som Sverige och Tyskland lång politisk erfarenhet av migrationsfrågor och har dessutom byggt upp en myndighetsstruktur för att ta hand om dessa frågor.

Andra medlemsstater som Lettland eller Polen har främst erfarenhet av utflyttning och liten eller nästan ingen erfarenhet av immigration. Eftersom migrationsutmaningen är global är det positivt med försök att komma överens på EU-nivå för att dela på resurser, suveränitet och ansvar. Men mer behöver göras om EU som en politisk union verkligen ska kunna hitta bättre lösningar.

Inom Alliansen av Liberaler och Demokrater för Europa har vi länge arbetat för ett mer gemensamt och centraliserat migrationssystem som kan ersätta det nuvarande Dublinsystemet. Det skulle behövas idag då Medelhavet är EU:s södra gräns och att de värderingar om mänskliga fri- och rättigheter som Unionen faktiskt bygger på är nödvändiga för att agera i en global värld. FN:s migrationsexperter skulle egentligen vilja att hela EU skulle kunna ta emot upp till 1 miljon flyktingar under de kommande åren. Att fördela migranter jämnare mellan medlemsstater handlar även om att verka i FN:s anda eftersom många inte kan få ”hjälp på plats”.

För att kunna klara av den nuvarande situationen måste ett fördel­nings­system på EU-nivå även bygga på större demokratisk legitimitet vilket även innebär att medborgarnas kunskaper om politiken på EU-nivå behöver öka. Migrationssystemet ska handla om gemensamt ansvar men också om medborgarnas förståelse för dessa frågor och att politiskt kunna påverka dem.

I en tid av som präglas av politiska och socioekonomiska kriser i Unionen, med oro för välfärdssamhällets framtid, är det viktigt att politikiskt betona betydelsen av att migrationsutmaningen. Utmaningen är global vilket innebär att nationella insatser inte är tillräckliga. Saknas denna förståelse riskerar medborgarna att isoleras från de övernationella utmaningar som finns. Ett tydligt exempel på detta förhållande är det beslut som har tagits av regeringen i Ungern om uppförandet av ett stängsel längs gränsen mot Serbien med skyltar på ungerska om att migranter inte får ta "ungrarnas jobb".

I dag söker många EU-medborgare i första hand att utkräva ansvar av nationella politiker i migrationsfrågor. Men för att EU som helhet, inklusive nationella regeringar, ska kunna lösa migrationsutmaningen så gäller det att medborgarnas röster oftare når till Bryssel. ALDE:s förslag bygger på ett samspel mellan beslutsfattning på EU-nivå och nationell nivå. Endast genom att i ökad utsträckning dela på sina resurser och suveränitet kan medlemsstaterna hjälpa varandra och hitta övernationella lösningar. Därför har vi inom ALDE tagit fram följande förslag:

1. Att Dublinsystemet ersätts med ett gemensamt och centralt system på EU-nivå genom etableringen av European Asylum Support Office. Ekonomiska resurser ska kunna fördelas från EU-nivå till nationell nivå för administrativa processer för integration. Det skulle även bidra till att skapa fler lagliga vägar till EU för flyktingar.

2. Ett europeiskt "blå kort" bör införas, framför allt för högutbildade personer, men även för andra som bör kunna komma in snabbare på arbetsmarknaden inom Unionen.

3. Att Frontex tilldelas större resurser för att kunna öka räddningsinsatserna i Medelhavet och ökade åtgärder mot människosmugglare.

Det är också viktigt att betona att Europas befolkning åldras och att det kommer att behövas fler EU-medborgare just för att skapa en ekonomisk tillväxt som kan finansiera den framtida välfärden. Med en mer gemensam migrationspolitik skulle Unionen kunna vara ett av världens bästa exempel på hur man kan hantera humanitär invandring.

Vägen dit handlar samtidigt om att medborgarna inte bara ställer krav på nationella politiker rörande mottagning och integration. Det behövs framför allt mer av europeisk medborgaranda som kan bidra till ett mer öppet och inkluderande EU. De som i dag flyr från våld, förtryck och misär bör i morgon kunna bli fullvärdiga medborgare i Unionen med alla rättigheter, friheter och skyldigheter och därigenom bidra till vår gemensamma framtid.

Vladan Lausevic,
Ordförande nätverket EU-liberaler Stockholms Län

/
EU
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.