Markus Mattila tycker inte att Jolin Berg förtjänar hatet som följer henne.
1 av 3
Markus Mattila tycker inte att Jolin Berg förtjänar hatet som följer henne. - Foto: Privat / Privat
Jolin Berg är medlem i Sverigedemokratisk Ungdom.
2 av 3
Jolin Berg är medlem i Sverigedemokratisk Ungdom. - Foto: Privat
Markus Mattila (S) är debattör och opinionsbildare.
3 av 3
Markus Mattila (S) är debattör och opinionsbildare. - Foto: Privat

"Du förtjänar inte hatet Jolin Berg, men varför sprider du det själv?"

Markus Mattila: "Vi lever i ett civiliserat samhälle och hot hör inte hemma i ett sådant samhälle".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Markus Mattila är S-märkt debattör och opinionsbildare.

Följ honom på Twitter: @Markus_Mattila

Jag vill börja med att beklaga och fördöma alla hot som du har fått, Jolin Berg. Vi lever i ett civiliserat samhälle och hot hör inte hemma i ett sådant samhälle. Men du lyfter ett samhällsproblem, näthat och hat har tagit ett starkt grepp om våra arbetsplatser och skolor och det måste vi bekämpa.

Men man kan heller inte blunda för det faktumet att ditt parti och ungdomsförbund med efterföljande näthatar­svans har eldat på den hätska stämningen i samhället där vi har sett attentat mot EU-­migranter, bombhot mot asyl­boenden i kölvattnet av knivmorden på IKEA i Västerås.


Vi har sett en ökande spänning i samhället sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och det är er politik som leder till att spänningar mellan folkgrupper bildas, att unga människor tappar tilltron till det svenska samhället, att människor tappar framtidstron.


Men jag håller med på en punkt, vi har stora samhällsutmaningar, men det är något som löser genom att bygga fler bostäder till unga och studenter ­ något som regeringen nu har aviserat i sin budget, att vi nu satsar på utökade möjligheter för långtidsarbetslösa att börja studera och byta yrkesspår med hjälp av yrkesutbildningar och komvux samt satsningar på skolan så att ungdomar går ut gymnasiet med bra skolresultat.

Det är så vi löser samhällsproblemen ­ inte genom att peka finger mot invandrarna och säga att dem drar med sig problem. Men faktum är att det råder en enorm brist på personal inom äldrevården och sjukvården. Vi kan ta vara på flyktingarnas kunskaper från sina hemländer och lättare validera dessa kunskaper så att de anpassas till svenska förhållanden.

Du skriver själv att du gång på gång konfronteras med olika rasistiska SD-­uttalanden från människor i din omgivning. Bör inte det rimligtvis vara en varningssignal? Sverigedemokraterna har en väldokumenterad historik där nynazismen flödade i partiet för så lite som 20 år sedan. Alltså en ideologi som präglas av: "Bevara Sverige svenskt" och vitmakt­rörelse. Men Sverige är ett land som har präglats av invandring sedan 1400-­talet och är något som vi kommer präglas av i framtiden.

Det är den borgerliga politiken de senaste åren som skapat dessa samhällsproblem med bostadsbrist, hög arbetslöshet och välfärdsföretag som plockar miljardvinster och placerar dem i skatteparadis ­ en politik som ditt parti i 8 av 10 fall har stöttat sedan 2010.

Hur kan detta vara invandringens fel?

Markus Mattila (S),
Debattör och opinionsbildare

/
/
SDU
/
/
/
/
hat
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.