Filip Åhsberger påpekar att antalsneutrala relationer redan existerar.
1 av 3
Filip Åhsberger påpekar att antalsneutrala relationer redan existerar. - Foto: Privat / TT
Därför ifrågasätter han varför månggifte inte också ska godkännas.
2 av 3
Därför ifrågasätter han varför månggifte inte också ska godkännas. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Filip Åhsberger är student och kommunpolitiker för Moderaterna.
3 av 3
Filip Åhsberger är student och kommunpolitiker för Moderaterna. - Foto: Privat

"Om vi inför månggifte skyddar vi alla parter i relationen"

Filip Åhsberger (M): "Det ska inte vara statens uppgift eller ens rättighet att kontrollera hur individers relationer ska se ut".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Filip Åhsberger är juriststudent. Han har varit politisk aktiv i Moderaterna sedan 2009 och kommunpolitiker sedan 2010.

Han brinner för migrations- och skattefrågor.

Följ honom på Twitter: @Filipahsberger

Moderata ungdomsförbundet hade möjligheten att på sin arbetsstämma i helgen ta beslutet att verka för att Sverige ska införa antalsneutrala äktenskap. Detta var i många ögon en kontroversiell motion då den, minst sagt, inte har opinionen på sin sida. Moderata ungdomsförbundets representanter valde på arbetsstämman att med en liten majoritet rösta emot motionen.

Den argumentation som användes emot antalsneutrala äktenskap var ofta, lyckligtvis, att Moderata ungdomsförbundet i stället ska verka för bortförandet av äktenskapsbalken som då ska ersättas av individuella avtal. Något som vi som kallar oss liberaler borde glädjas åt.

Steget till ett bortförande av äktenskapsbalken är dock stort och precis som när Moderata ungdomsförbundet tog sitt ställningstagande för könsneutrala äktenskap inte argumenterade att vi i stället skulle vara för bortagande av äktenskapsbalken bör vi inte heller använda denna retorik när det gäller antalsneutrala äktenskap.

Moderata ungdomsförbundet har tidigare tagit beslut i sociala frågor som var före vår tid. Vi tog tidigt beslut om att Sverige bör införa könsneutrala äktenskap, att homosexuella ska ha rätt att adoptera, att tvångssterilisering av transsexuella är fel och att surrogatmödraskap bör legaliseras för dem som av olika orsaker inte har möjlighet att bära egna barn. Dessa beslut tog vi inte för att det var allmänhetens generella åsikt vid tidpunkten, utan för att vi ansåg att det var rätt oavsett vad som ansågs populärt i opinionen. "Individuella rättigheter är inte tillgängliga för demokratiska val; en majoritet har ingen rätt att rösta bort rättigheter från en minoritet", Ayn Rand.

Beslutet om antalsneutrala äktenskap hade precis som tidigare sociala beslut som Moderata ungdomsförbundet verkat för varit en väg i rätt riktning, ifrån statliga tvång och bestämmelser mot ett mer individanpassat Sverige. Det ska inte vara statens uppgift eller ens rättighet att kontrollera hur individers relationer ska se ut.

Allmänhetens negativa attityd gentemot antalsneutrala äktenskap har ofta grundat sig i att det kan missgynna kvinnorna i relationen. Problematiken med detta argument är att antalsneutrala relationer i dag inte är olagligt, och många lever i dag i denna sorts relation. Om mannen i en sådan relation skulle avlida eller begära äktenskapsskillnad, har kvinnorna i dag inte den säkerheten som de skulle haft om de varit i ett legitimt äktenskap med mannen. Ett införande av antalsneutrala äktenskap skulle alltså skydda kvinnorna.

Detta argument bestraffar dessutom kollektivt alla de som genuint vill leva och gifta sig med mer än en person, vilket inte är fallet i monogama förhållande. Vi tar exempel inte bort en man och en kvinnas rätt att gifta sig för att det finns män som misshandlar sina fruar, vi försöker i stället förhindra olyckorna och detsamma bör gälla med antalsneutrala äktenskap.

Jag tycker det är bra att Moderata ungdomsförbundet verkar för bortförandet av äktenskapsbalken på längre sikt, men till dess hade införandet av antalsneutrala äktenskap varit ett steg i rätt riktning.

Filip Åhsberger,
Student och kommunpolitiker för Moderaterna

/
Muf
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.