Jaafar Al-Jabiri​ påpekar Gulfstaternas skuld i flyktingkrisen.
1 av 3
Jaafar Al-Jabiri​ påpekar Gulfstaternas skuld i flyktingkrisen. - Foto: Privat / TT
Han vill även uppmärksamma de människor som inte har möjlighet att fly till Europa.
2 av 3
Han vill även uppmärksamma de människor som inte har möjlighet att fly till Europa. - Foto: Ap
Jaafar Al-Jabiri​ är aktiv medlem i Centerpartiet.
3 av 3
Jaafar Al-Jabiri​ är aktiv medlem i Centerpartiet. - Foto: Privat

"De rika gulfstaterna måste ta sitt ansvar"

Jaafar Al-Jabiri​: "Jemens befolkning, som är den allra fattigaste i arabvärlden, har inga möjligheter att ens försöka fly till Europa"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jaafar Al-Jabiri är aktiv medlem i Centerpartiet och människorättsaktivist med fokus på mellanöstern.

Följ honom på Twitter: @JaafarJabiri

Bilden på den treårige Alan har den senaste veckan spridits på nästa alla Europas löpsedlar. Den treårige pojkens öde är bara en liten del av den syriska tragedin. Flyktingarna som i osäkra båtar tar sig över Medelhavet från Nordafrikas och Turkiets kuster har blivit en av samtidens mest akuta frågor. Tusentals drunknar på vägen, efter att av samvetslösa människosmugglare blivit ihopklämda i osäkra båtar som endast rymmer fåtal personer.

Vi måste därför också tala om vad som ligger till grund för dessa människors desperation. Den nuvarande krisen kan inte förklaras utan det blodiga inbördeskrig som nu utspelar sig i Syrien. Miljontals har tvingats på flykt och lever under hårda förhållanden i flyktingläger i Libanon, Jordanien och Irak. Dessutom tvingas flickor och kvinnor ibland att sälja sig själva till Gulfstaternas rika, enligt Amnesty International, för att överleva fattigdomen i flyktingslägret, och bara detta i sig är ett skam för vår så kallade feministiska utrikespolitik.

Men det kan bli värre. Faktum är att det syriska folkets lidande till stor del orsakats av Gulfstaternas och västs stöd till landets rebeller. Inte minst de förra har ändå sedan konfliktens början stöttat den mest fundamentalistiska delen av den väpnade oppositionen.

Radikala islamistgrupper som Jabhat al-Nusra och Ahrar al-Sham erhåller den största delen av sitt materiella stöd från just Qatar och Saudiarabien. Enligt UNCHR:s senaste rapport om läget i landet uppges det att den absolut största delen av landets flyktingar flyr från just dessa islamistiska miliser.

Trots detta nämns detta ytterst sällan i Europeisk media. Gulfstaternas regeringar har heller ej tvingats utstå några påtryckningar från EU. EU som bara nu, mer än någonsin, släpper fram tårar på döda barn. Tvärtom har man valt att blunda för deras destabilisering av Syrien på samma sätt som man har blundat för deras oacceptabla aggressionskrig i Jemen.

Men Jemens befolkning, som är den allra fattigaste i arabvärlden, har inga möjligheter att ens försöka fly till Europa. Därför ger inte deras lidande upphov till tidningsrubriker. Gulfstaterna har, trots engagemanget för det syriska folkets rättigheter, inte släppt syrierna som flyr kriget som de har finansierat, och de har inte heller låtit flyktingläger byggas vid sina gränser.

Vi måste få ett slut på dessa ohyggliga övergrepp. Därför måste vi också sätta press på Gulfstaterna för att de skall upphöra med sin aggressiva utrikespolitik, som redan destabiliserat Syrien och nu är på väg att göra detsamma i Jemen. I slutändan finns ingen annan lösning på den blodiga tragedi som nu utspelar sig i Syrien.

Jaafar Al-Jabiri,
Aktiv medlem i Centerpartiet

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.