​Tudja Alqabbani uppmanar dig att hjälpa människorna på flykt.
1 av 3
​Tudja Alqabbani uppmanar dig att hjälpa människorna på flykt. - Foto: Privat / TT
Hon vill att du gör allt för att hjälpa de som nu flyr krig runt om i landet.
2 av 3
Hon vill att du gör allt för att hjälpa de som nu flyr krig runt om i landet. - Foto: Ap
​Tudja Alqabbani är student.
3 av 3
​Tudja Alqabbani är student. - Foto: Privat

"Mitt liv är inte mer värt än deras liv"

​Tudja Alqabbani: "En livlös treårig pojke vid stranden får omvärlden att vakna. En treårig pojke, som kunde ha varit ditt barn".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tudja Alqabbani är student och studerar samhälle med internationell inriktning på gymnasiet. Hon är politiskt engagerad.

En livlös treårig pojke vid stranden får omvärlden att vakna. En treårig pojke, som kunde ha varit ditt barn, föll offer för krig och terror. Ett barn vars föräldrar inte ville annat än att ge honom trygghet och därför inte hade något annat val än att fly. Den treåriga pojken, vid namnet Alan, är en av tusentals barn vars själar stals av kriget och terrorn. Att mänskligheten var i behov av att se ett dött barn för att vakna till är tragiskt.

Hur kan vi vara så blinda för hur verkligheten ser ut? Hur kan vi vända ryggen åt alla dessa utsatta människor? Den största flyktingvågen sedan andra världskriget pågår just nu. 60 miljoner människor har lämnat sina hem för att söka skydd från krig, tortyr och förföljelse. Majoriteten är från Syrien, men också från länder som Afghanistan och Somalia. 38,2 miljoner människor är internflyktingar, det vill säga kvar i sina hemländer medan 19,5 miljoner har flytt till andra länder. Hälften av alla världens flyktingar är under 18 år. Hittills har Sverige tagit emot cirka 48 000 asylsökande.

Oavsett anledning till varför en människa lämnar sitt hemland har hon eller han mänskliga rättigheter som måste respekteras och upprätthållas vart än hon eller han befinner sig. En flykting ska aldrig behöva visa tacksamhet bara för att hon eller han får fortsätta leva under ofta rätt sunkiga förhållanden, samtidigt som ett liv i fortsatt vardagslyx är något vi andra tar för givet. Vi har en skyldighet mot dessa människor, vi är skyldiga flyktingarna vårt stöd!

Politiker eller andra makter i Syrien i dag är ett resultat av det försumbara som gjordes trots fyra års konstans vädjan av det syriska folket! Tyvärr har inte alla människor förmågan att se saker ur andras perspektiv. Men låt dem vara narcissistiska. Det är inget vi kan ändra på. Jag vill däremot uppmuntra de som kan byta perspektiv att försöka göra det.

Till de som säger: "Varför stannar ni inte kvar och försvarar ert land?" Mitt svar på den frågan är: "Försök att gå ut i krig som vanlig individ mot en militärt utbildad fiende, så ska vi se hur det går".

Att regeringen taktiskt tvingar flygplatser att agera portvakter så att de blir tvungna att betala uppehälle för den de släpper in är fy och skam. Så fult avvisande det kan bli. Syrien i dag är ett resultat av maktspel och härskartekniker mellan världens ledare med människor som betting. Vi bor alla på samma jord. Mitt liv är inte mer värt än deras. Det handlar om människor som känner precis som du och jag. De har rätt till värdighet och trygghet, precis som du och jag. Deras barn delar samma drömmar som våra barn. Skillnaden är att de råkade födas i ett land i krig medan jag, liksom alla er här i dag, råkade födas i ett land av fred.

Tudja Alqabbani

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.