Frans Sporsén menar att Rihanna troligtvis har ett bättre utbud av cannabis att erbjuda än det som finns på Sveriges gator.
1 av 17
Frans Sporsén menar att Rihanna troligtvis har ett bättre utbud av cannabis att erbjuda än det som finns på Sveriges gator. - Foto: TT / TT
Rihanna.
2 av 17
Rihanna. - Foto: Thiabult Camus
Frans Sporsén är ordförande för CUF Göteborg.
3 av 17
Frans Sporsén är ordförande för CUF Göteborg. - Foto: Privat
4 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
5 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
6 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
7 av 17
- Foto: MAJA SUSLIN
8 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
9 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
10 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
11 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
12 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
13 av 17
- Foto: MAJA SUSLIN / TT
14 av 17
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
15 av 17
- Foto: Pontus Lundahl/TT
16 av 17
- Foto: Lars Pehrson
17 av 17
- Foto: PER LARSSON / TT

Klart att Zara Larsson ska få röka weed – när hon fyllt 18

Frans Sporsén (CUF): "Det är troligtvis skademinimerande av Zara Larsson att röka cannabis med Rihanna, när hon fyller 18 år".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Frans Sporsén är ordförande CUF Göteborg.

Följ honom på Twitter: @qontraqultur

Nyligen gick kanske Sveriges mest virala artist Zara Larsson ut på Instagram med den ytterst överraskande nyheten att hon vill röka cannabis med Rihanna, något som en växande del av Sveriges befolkning med stor sannolikhet också skulle vilja göra. Uttalandet har mött bittra och oroade kommentarer av allt från arga medelålders män till ordförande för Föräldraföreningen mot Narkotika i Stockholm, men vad säger forskningen om att softa på en gås med Rihanna?

Det mesta av forskningen om cannabis tyder på att skadeeffekterna för vuxna människor är lägre än vad skadeeffekterna av ett likvärdigt bruk av alkohol är. Det finns dock indikationer på att missbruk av sorter med högre THC-halt och lägre CBD-halt kan orsaka bland annat depression. Människor med psykiska besvär skall således vara försiktiga eller välja sorter som har en bättre cannabinoidprofil.

Schizofreni eller vissa andra latenta psykiska sjukdomar kan få sina besvär utlösta eller förvärrade av cannabis, men även alkohol kan utlösa både schizofreni och depression. Sorter med högre CBD-halt har både ångestdämpande, antidepressiva samt antipsykotiska egenskaper.

Problemet i detta fallet är att Zara Larsson fortfarande är relativt ung och en hel del data visar på att cannabisbruk är skadligt för unga.

Studier på möss har funnit att prefrontala cortex blir mycket mer påverkad av droger under tonåren, den här delen av hjärnan kontrollerar exekutiva funktioner som planering och impulskontroll. Det finns även indikationer på en korrelation som kan ha ett kausalt samband där regelbundet bruk av cannabis hos unga kan skapa permanent hämmande av kognitiv förmåga, ge försämrade skolresultat och en högre tendens till självmord men likvärdiga effekter syns även i regelbundet bruk av tobak och alkohol.

Cannabissorter med högre THC-halt (och låg CBD-halt) är relaterade till värre beroendesymptom samt andra negativa effekter som minnesproblem och paranoia, framförallt hos unga. Cannabisbruk kan leda till lägre IQ, men det förutsätter ett långvarigt och regelbundet bruk, och nivåerna kan höjas genom annan stimulans.

De flesta studierna visar nämligen att sociala och socioekonomiska faktorer, alltså miljön, i relation till bruk står för de betydande delarna av skillnaden mellan brukare och icke-brukare, men med dessa borträknade återstår fortfarande en negativ tendens.

Zara Larsson är snart fyllda 18 år och givet hennes premisser så ligger hon troligtvis inte i det värsta riskgrupperna. Även om ett bruk skulle sänka hennes förmåga marginellt, så är hon framgångsrik och har en stark grund att stå på.

Tills dess att cannabis legaliseras och marknaden regleras så kan myndiga konsumenter inte välja en mindre skadlig och mer behaglig sort över en annan. Det är därför troligtvis skademinimerande av Zara Larsson, när hon nu fyller 18 år och planerar att röka cannabis, att göra det med Rihanna. Rihanna har med stor sannolikhet har tillgång till ett större urval av olika cannabissorter med bättre halter, i stället för de tvivelaktiga sorterna som säljs på gatan i Sverige.

Frans Sporsén,
Ordförande CUF Göteborg

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.