Hanna Wigh (SD) kräver att Sverige lämnar EU.
1 av 3
Hanna Wigh (SD) kräver att Sverige lämnar EU. - Foto: Privat / TT
Hon menar att EU inte längre är den union Sverige gick med i 1995.
2 av 3
Hon menar att EU inte längre är den union Sverige gick med i 1995. - Foto: TT
Hanna Wigh är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
3 av 3
Hanna Wigh är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. - Foto: Privat

Sverige måste lämna EU innan vi slänger ännu mer pengar i sjön

Hanna Wigh (SD): "Ett EU-land kan frivilligt besluta att avsluta medlemskapet och tiden är inne för Sverige att fatta det beslutet".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Wigh är riksdagsledamot, gruppledare för SD Falköping och ledamot i VG-regionen .

Följ henne på Twitter: @hanna_wigh

Det är dags för Sverige att avsluta sitt medlemskap i EU. Jag har lämnat in en motion om att riksdagen ska tillkännage för regeringen att Sveriges medlemskap i EU ska avslutas. Ett EU-land kan frivilligt besluta att avsluta medlemskapet och tiden är inne för Sverige att fatta det beslutet. Det EU som Sverige blev medlem i 1995 är inte det EU vi ser i dag. Medlemskapet har underminerat den svenska demokratin. Enligt SKL påverkas ungefär 60 procent av alla beslut som fattas i kommuner och landsting av EU-direktiv.

Vårt medlemskap innebär att vi betalar mycket pengar för att slippa ta ansvar för vårt eget land. I många riksdagsdebatter skyller riksdagsledamöter och ministrar sin bristande handlingskraft på att de är bakbundna av just EU-direktiv. Sveriges riksdag och regering ska vara Sveriges högst beslutande organ men styrs framförallt av EU-kommissionen. Den som är ytterst ansvarig är en herre vid namn Donald Tusk som brukar benämnas som EU:s president men formellt är Europeiska rådets ordförande. Det är en herre väldigt få svenskar känner till. De har inte heller valt honom till "president" men ändå är vi fast med han. Vad har han för visioner för Sverige? Sannolikt inte särskilt många med tanke på att Sverige är ett "pytteland" i den stora Europeiska federation som byggts upp.

2015 betalar Sverige 40 miljarder kronor i avgift till EU för att få vara med i den europeiska gemenskapen. Vi får tillbaka drygt tio miljarder av dessa pengar. Tanken på vad Sverige skulle kunna göra med medlemsavgiften för att stärka välfärden, jordbruken eller infrastrukturen som exempel är motiv nog för att avsluta vårt medlemskap.

Men framförallt handlar det om vår demokrati. Vi är fast med en hel riksdag och regering som tycks anse att de inte kan göra särskilt mycket för att åtgärda de brister vi ser i vårt land då de är hindrade av EU. Jag var naiv när jag gav mig in i politiken. När jag först kom in i kommunstyrelsen i Falköping trodde jag att jag skulle kunna vara med och påverka. Ganska snart insåg jag att mycket av politiken mest var formalia, tjänstemän som talade om vad politikerna ville höra och att klubba förutbestämda beslut.

Jag gav mig med liv och lusta in i landstingspolitiken i VG-regionen och fick under en mandatperiod lyssna på fagra ord och löften om förändringar som i slutändan ledde till samma resultat som innan. När jag nu fast besluten om att kunna vara med och förändra tog plats i riksdagen, fick jag lyssna till hur en riksdagsledamot uppgivet konstaterade i talarstolen att vi inte har några större möjligheter att påverka något alls. Frågan blir då varför vi ens bemödar oss med att upprätthålla charaden om att vi lever i en demokrati där alla makthavare alltid kan skylla på någon annan. Alltför ofta är denne någon annan just EU.

Jag vill att Sverige ska ha en stark demokrati där de förtroendevalda känner sitt ansvar, där de förtroendevalda är mer än språkrör för EU-direktiv. Därmed måste vårt medlemskap i EU avslutas och ansvaret återbördas till de som är valda av det svenska folket att styra vårt land. Våra folkvalda ska inte stillatigande acceptera att våra svenska bönder missgynnas av orättvisa villkor uppsatta av EU. Våra folkvalda ska inte acceptera att vi inte kan bevaka och skydda våra egna gränser. Våra folkvalda har inte fått rätten att betala dyra pengar till EU för att själva slippa ta ansvar.

Många av de som förespråkar ett fortsatt EU-medlemskap framhåller att Sverige är ett litet land och inte kan vara en isolerad ö i den stora världen. Det är helt korrekt. Men det finns absolut inga hinder för Sverige att samarbeta med omvärlden och samtidigt besluta över sitt eget land. Sverige ska samarbeta med andra länder. Det finns flertalet länder som inte är medlemmar i Eu och ändå kan samarbeta och resa till andra platser. Varför skulle Sverige vara unikt och oförmögna att göra samma sak?

Sverigedemokraterna förordar att Sverige ska hålla en ny folkomröstning om EU-medlemskapet. Jag sympatiserar med den linjen men anser att i och med den stora förändring som skett i EU sen vi blev medlemmar, har det avtal som slöts brutits och medlemskapet ska avslutas med omedelbar verkan och makten över Sverige ska återföras till Sverige och det svenska folket.

Hanna Wigh,
Riksdagsledamot, gruppledare SD Falköping och ledamot VG-regionen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.