1 av 3
- Foto: Privat/ TT
Teresa Fröling
2 av 3
Teresa Fröling - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Ap

Volontärerna är här, men var sjutton är alla hjälporganisationer?

Teresa Fröling: "Jag och resten av alla volontärer på Kos och säkert många andra ställen runt om i världen undrar vart sjutton hjälporganisationerna är? Vart är ni när folk behöver er som mest?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är så upprörd just nu. Vi var arton volontärer plus flera andra volontärer som fanns på Kos, men sedan vi åkt hem börjar det nu bli totalt ohållbart. I natt när drygt 200 flyktingar anlände så fanns ingen på plats och tog emot dem. Ingen mat eller vatten delades ut, inga torra kläder, inga filtar, ingenting. Det som gör mig mest upprörd är att ingen fanns där och mötte dem, att ingen brydde sig och att ingen visade dem tillrätta. Inga kramar, ingen tröst och ingen omtanke.

På sätt och vis förstår jag att det blir så här. Anledningen är att det börjar ta slut på volontärer. Volontärerna orkar och hinner inte hur mycket som helst. Dessutom nu under lågsäsongen är det inte bara dyrare att ta sig till Kos utan även svårare. Det räcker inte med flyg, man behöver ta färjan också.

Detta är ett rop på hjälp. Ett rop på hjälp till alla hjälporganisationer, politiker och större företag. Det är dags att agera nu. Inte framåt, inte sen, inte förebyggande utan faktiskt agera NU, just i denna stund. Kos situation är långt ifrån unik. Såhär ser det ut på många grekiska öar och också runt om i Europa. För att inte tala om i Turkiet, Libanon och andra länder utanför EU som alla flyktingar har som första anhalt.

Jag och de 17 volontärer som åkte till Kos mellan 24 september och 1 oktober jobbade dygnet runt. Jag själv sov totalt tio timmar under hela den veckan. Vi var överallt och ingenstans. Vi samarbetade med andra volontärer och små organisationer, frivilliga och turister som ville hoppa in korta stunder och hjälpa till. Vi fick ned 3,5 ton förnödenheter och drygt 100 000 kronor i pengar. Allt gick oavkortat till flyktingarna på plats den veckan. Vi gjorde en enorm skillnad. Det gjorde även de andra volontärerna på plats.

Vad som förvånar mig är att vi endast träffade Rädda Barnen vid två tillfällen. Röda Korset trodde vi var på plats hela tiden och att det var hos dem flyktingarna registrerade sig men det visade sig vara fel. Det var bara en vagn med ett rött kors på för att de lättare skulle hitta. De som tog emot flyktingarna för registrering hade inget med Röda Korset att göra. UNCHR var med på ett volontärsmöte, sen stod de några gånger vid polisstationen när flyktingarna skulle få sina papper för att "kolla läget" som de beskrev det. Läkare utan gränser hade sitt tält uppe mellan kl 9-17 måndag till fredag. Jag stoppar där. Allt där är helt galet men jag vill ändå förklara ytterligare.

Läkare utan gränser jobbade måndag till fredag 9-17! Över 90 procent av alla flyktingar kom i land mellan kl 00-05 på natten och morgonen. Skadade, sjuka, chockade och i dåligt skick. Många hade mist sina barn på vägen och många barn behövde livsuppehållande åtgärder. Jag vet det för jag var en av de volontärer som gjorde det på en bebis. Inte bara en gång utan flera. På en vecka. Jag satt också och försökte lugna ner chockade föräldrar som mist sina barn på havet. Och barn som mist sina föräldrar.
Någon kom in med brutna ben, någon hade värkar, någon svimmade i mina armar, någon hade en hjärnblödning och någon hade extremt låg kroppstemperatur efter att ha simmat från Bodrum till Kos. Hur säger man till dem att läkare endast finns på plats 9-17 måndag till fredag? Vad händer när vi volontärer inte finns där och gör vad vi kan för att de ska klara sig?

Poängen med detta jag skriver nu är att jag och resten av alla volontärer på Kos och säkert många andra ställen runt om i världen undrar vart sjutton hjälporganisationerna är? Vart är ni när folk behöver er som mest? Och framför allt undrar jag hur vi som privatpersoner kunnat göra en sån stor skillnad med de små medlen under bara en vecka?

Jag kan också tillägga att flyktingarna på Kos fått och får mindre mål mat till frukost, lunch och middag varje dag. Detta är också nåt vi volontärorganisationer stått och står för ekonomiskt och fysiskt. Ska det vara så? Var är alla de miljoner och åter miljoner ni, de stora hjälporganisationerna, får in hela tiden Ska det va så svårt? Jag bävar inför vad som kommer att hända när volontärernas pengar tar slut, när inga volontärer finns kvar som kan dela ut mat. Vi som är hemma igen kan inte glömma, inte släppa detta och inte koppla av. Vi vet att vi måste göra mer, vi funderar, drömmer och våndas. Vi har oro i hela kroppen och vi kan inte förstå. För vi vet. Vi har sett det på plats. Något är väldigt, väldigt fel.

Teresa Fröling,
Volontär

/
Kos
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Görs det för lite?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.