1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Socker är en av de största orsakerna till cancer – varför vet så få om det?

Malin Edman: "I en månads tid står företagen med varsin pappmugg och tigger om PR-pengar på bekostnad av en sjukdom som orsakar lidande".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Malin Edman diagnosticerades 2014 med cancer. Följ hennes blogg.

Min bonusgrabb på 22 år har lagat mat idag: snabbmakaroner och Mamma Scans köttbullar. Efter maten går han ut och tar en cigg på sin balkong.

Vi är inne i oktober månad, den rosa månaden. Då ska vi alla köpa rosa bullar, rosa choklad, rosa band och gråta en skvätt till cancergalan. Bli påminda i 31 dagar om att cancer är en vidrig sjukdom, som om man på något sätt har kunnat missa det.

I en månads tid står företagen med varsin pappmugg och tigger om PR-pengar på bekostnad av en sjukdom som orsakar lidande. Oavsett vilken produkt de säljer i det “Rosa namnet” så står de där skamlöst och ber om pengar.

Forskning är bra, den behövs, det tycker jag med. Problemet uppstår när vi inte förvaltar den forskning som redan finns och som skriker för döva öron år ut och år in. Googla på “Cancerframkallande” och få 198 000 svar på mindre än en sekund. Vad görs åt de saker vi redan vet?

"Bröstcancer och tjock- och ändtarmscancer är två av de största cancerformerna i världen och också två av de cancerformer som WCRF/AICR konstaterar har en helt klarlagd koppling till övervikt och fetma. Om människors viktökning planade ut och sänktes skulle det få stora positiva effekter på antalet insjuknande i dessa cancerformer" (Från Cancerfondens hemsida)

Om vi redan vet att övervikt och fetma är den största orsaken till cancer, varför jobbar vi inte preventivt? Den åldersgrupp där övervikten ökar allra mest idag, och även ökning av diabetes typ två, är barn mellan 2-5 år. Var femte barn i Sverige är överviktig eller fet. Om man redan som barn är överviktig är det troligtvis inte på grund av att dom ätit en kaka eller bulle då och då utan på grund av ett konstant intag av felaktig mat och ett högt intag av raffinerat socker. Då äter vi inte längre dom där ”onyttiga” sakerna då och då.

På de flesta dagis och förskolor idag så anses lättmjölk och Skogaholmslimpa vara ett fullgott mellanmål. Jag tycker inte att det är att göra allt vi kan för att förhindra sjukdom i framtiden.

På 1920-talet så bevisade nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller frodas av ett högt glukos (blodsocker). Han räknade ut att tumörer omvandlar ungefär två tredjedelar av allt glukos till mjölksyra. I dag är det vedertaget att tumörceller i hög grad utnyttjar glykolysen, det vill säga den del av ämnesomsättningen som bryter ner socker.

"Grovt räknat bidrar olika livsstilsfaktorer till 70 procent av alla cancerfall i Sverige. Hur våra levnadsvanor ser ut har stor betydelse för vår risk att insjukna. Genom att undvika rökning, ha hälsosamma matvanor, vara måttlig med alkohol, motionera regelbundet, undvika övervikt och vara försiktig i solen minskar du din risk för ett flertal cancersjukdomar" (Från Cancerfondens hemsida)

Det här är fakta! Ändå är det tabu att ens påstå att vi själva skulle ha något med vårt eget insjuknande att göra.

När jag själv blev diagnostiserad med cancer för 2 år sedan så blev jag tvungen att lära mig, vad jag behövde göra för att bli frisk. Det som förvånade mig mest var att den uppmaningen inte kom från min läkare eller från vården överhuvudtaget. Jag blev liksom tusentals andra cancerpatienter, uppmanad att äta glass och dricka saft.

När den rosa månaden är slut så återgår allting till det normala. Vi fortsätter med fredagsmyset och och tänker inte en tanke på de där “andra” som råkar ut för cancer. Min bonusson fortsätter att äta snabbmakaroner och Mamma Scans köttbullar och ta sin cigg på balkongen utan en enda tanke på konsekvenserna. Jag hatar att han en dag kanske står där och måste inse att han inte är odödlig.

Malin Edman

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.