Amnestys Latinamerikagrupp vill få ett stopp för tortyren
1 av 2
Amnestys Latinamerikagrupp vill få ett stopp för tortyren - Foto: Amnistia Internacional Mexico/Sergio Ortiz Borbolla/Faksimil
I Mexiko är tortyren ett stort problem, menar skribenten
2 av 2
I Mexiko är tortyren ett stort problem, menar skribenten - Foto: Amnistia Internacional Mexico/Sergio Ortiz Borbolla

Amnesty: Tortyren måste upphöra nu

Amnestys Latinamerikagrupp, Stockholm: Vi kräver att FN:s rekommendationer ska tas in i det mexikanska rättsväsendet och att offer för tortyr ska få träffa läkare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Amnestys Latinamerikagrupp är just nu aktiva i en kampanj för att få stopp på tortyren i Mexiko. Under oktober uppmärksammas offren för tortyr med olika aktiviteter och manifestationer av Amnesty-grupper i Sverige.

”Jag vill visa mina barn att så här får man inte göra. Jag vill visa dem att man också faktiskt kan gå vidare”. Så svarade tortyroffret Claudia Medina på frågan hur hon överlevt sina upplevelser.

I närmare 50 år har Amnesty verkat för att avskaffa tortyr. Redan i december år 1975 antog FN en deklaration mot tortyr. Trots detta förkommer denna typ av våld fortfarande runtom i världen. Ett land som är ökänt för detta är Mexiko. Amnesty har länge uppmärksammat övergreppen i landet och den 23 oktober släppte Amnesty den senaste rapporten; Paper Promises, Daily Impunity - Mexico´s torture epidemic continues, som visar på en skrämmande utveckling. Den visar att tortyr används i stora delar av Mexiko, med argumentet att man vill bekämpa organiserad brottslighet och siffrorna talar sitt tydliga språk. Sedan år 2010 har över 7 000 fall av tortyr anmälts i landet, men endast sju förövare dömts. Den senaste rapporten visar att antalet tortyranmälningar fördubblats mellan 2013 och 2014, från 1165 till 2403 fall, vilket benämns som en tortyrepidemi. Denna utveckling måste stoppas.

Enligt rapporten är de skyhöga antalet fall av tortyr ett resultat av att militären kopplats in för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Inte sällan framtvingas ”erkännanden” av personer som bara råkat vara vid fel plats vid fel tillfälle. Vad de verkligen gjort och om de gripna erkänner sina brott under tortyr är mindre viktigt. Dessa personer får sina liv förstörda av det psykiska och fysiska trauma det innebär att bli utsatt för tortyr. Många uppger att de erkänt brott under hot och våld. Straffriheten i landet är hög. Siffrorna ovan visar att den som torterar sannolikt kommer gå fri.

Amnesty vill rikta fokus mot detta avskyvärda brott och genomför just nu en global kampanj mot tortyr. En kvinna av många som tvingats uppleva tortyr är Claudia Medina. Hon torterades av marinsoldater och hängdes ut som grovt kriminell i pressen trots att hon inte begått något brott. Tillsammans med sin advokat besökte hon Sverige i oktober för att berätta om detta. Varför just hon blev torterad vet hon inte, men upplevelsen har drivit henne till att bli människorättsförsvarare.

Tyvärr är Claudias fall ingen isolerad händelse.

Yecenia Armenta torterades i 15 timmar och skrev på ett erkännande när de hotade med att plocka in hennes barn för att våldta och döda dem. Detta är två av fem fall som Amnesty valt att särskilt belysa och deras gemensamma upprop i hemlandet går under parollen ”Vi bryter tystnaden”. Amnestys kampanj har fått stort genomslag i landet och Mexikos federala åklagare kommer nu att tillsätta en särskild avdelning för att arbeta mot tortyr. En process för att ta fram en ny lagstiftning mot tortyr har också inletts. Vi i Amnestys Latinamerikagrupp tänker därför fortsätta lyfta detta och se till att offren får upprättelse och tortyren upphör.

Vi kräver att FN:s rekommendationer ska tas in i det mexikanska rättsväsendet, och att offer för tortyr ska få träffa läkare. All medicinsk undersökning ska göras enligt internationell standard och all medicinsk personal som undersöker tortyroffer och experter som uttalar sig ska avkrävas vara opartiska och oberoende av den allmänna åklagaren.

Det är nödvändigt att kräva att advokater och läkare får tillträdde till platser där människor fängslas, och att de som utövar tortyr ställs till svars - för att få ett stopp på straffriheten.

Otaliga är de tortyroffer som inte får upprättelse. Därför uppmanar vi nu människor att delta i den kampanj mot tortyr som Amnesty nu genomför. Den heter ”Stoppa tortyr” och går att läsa mer om på vår hemsida.

Amnestys Latinamerikagrupp, Stockholm

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.