Kent Ekeroth (SD) ser brister i migrationspolitiken
1 av 3
Kent Ekeroth (SD) ser brister i migrationspolitiken - Foto: TT
Kent Ekeroth
2 av 3
Kent Ekeroth - Foto: tt bild
Ett transit boende för flyktingar i Stockholm
3 av 3
Ett transit boende för flyktingar i Stockholm - Foto: TT

Kent Ekeroth: Låt folket rösta om migrationspolitiken

Kent Ekeroth (SD): Sverigedemokraterna och runt 60 procent av folket, är oroade över de konsekvenser som den nuvarande migrationspolitiken medför. Att sittande regering fortfarande har ansvaret i frågan är rentav olämpligt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I torsdags kväll i Aktuellt framhöll Moderaterna att de medicinska åldersbedömningarna av ensamkommande flyktingbarn nu bör återupprättas. Migrationsminister Morgan Johansson är också öppen för att se om det går att utöka användningen av medicinsk åldersbedömning. Det återstår att se om ord kommer att leda till handling, men Sverigedemokraterna ser positivt på att även andra partier nu lyfter frågan som tidigare endast drivits av vårt parti.

Häromdagen valde jag att JO-anmäla myndigheten och dess rättschef Fredrik Beijer för att medvetet bortsett från svensk lag och rättspraxis, vilket fått som direkt konsekvens att Sverige nu ser en explosionsartad ökning av det som i medier beskrivs som ensamkommande flyktingbarn, men som uppenbart utgörs av en stor del män i 18 till 40 års ålder.

I ett nyhetsinslag i TV4 från den 4 september i år rapporterades att det nu kommer att ställas hårdare krav på de som idag går under benämningen ensamkommande flyktingbarn, men samtidigt har Migrationsverket slutat beställa medicinska åldersbedömningar, såvida inte barnen själva begär en sådan. I TV4-inslaget uttalar sig rättschefen för Migrationsverket, Fredrik Beijer, om hanteringen av dessa ärenden. Han säger bland annat att Migrationsverket inte valt att tillämpa svensk lag och praxis med anledningen av att man velat ta ett större ansvar.

Redan i februari 2014 kom ett avgörande från Migrationsöverdomstolen MIG 2014:1 som innehåller följande utdrag:

"En asylsökande som påstår sig vara underårig har bevisbördan för att göra sin uppgivna ålder sannolik. (...)"

Detta har migrationsverket valt att ignorera fram tills i september i år, med motiveringen från rättschefen Fredrik Beijer om att "vi har tagit lite större ansvar för att vi velat det". En myndighet och dess rättschef har ingen befogenhet att bortse från avgörande rättspraxis för att de "vill det" som rättschefen beskrivit det.

Migrationsverkets aktivistiska hållning beträffande att upprätthålla massinvandringen styrks inte minst av DN:s intervju (11/10 2015) med Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson där han uttalade sig om den höga invandringen: "Systemet är designat just för sådana här situationer. Och vi har råd" och "jag [kanske] uppfattas som lite aktivistisk".

Myndighetens verksamhet saknar också ett helhetsperspektiv, vilket är en stor brist då enskilda beslut har stora politiska konsekvenser för andra områden. Så pass stora beslut bör inte fattas av tjänstemän, utan av folkvalda politiker som alltid måste stå till svars för sina väljare.

Vidare har myndigheten under lång tid inte på några sätt visat att man velat ta ansvar för sin verksamhet, genom att till exempel föra fram förslag som syftar till att minska volymerna, för att kunna hålla sig inom den budget som har beslutats om i riksdagen. I stället kommer myndigheten med återkommande krav om höjningar av budgeten. För de närmsta fyra åren handlar det om en ökning på 130 miljarder, vilket i princip innebär att det inte finns en enda krona över till satsningar på andra områden.

Sverigedemokraterna och runt 60 procent av folket, är oroade över de konsekvenser som den nuvarande migrationspolitiken medför. Att sittande regering fortfarande ges mandat att ha det yttersta ansvaret i frågan är inte bara bekymmersamt, utan rentav olämpligt. Regeringen bör i sin skrivelse till Migrationsverket sätta fokus på att alla möjliga åtgärder som kan minska invandringen ska genomföras, eller låta folket avgöra den fortsatta utvecklingen på det området genom en folkomröstning.

Kent Ekeroth
riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi ha en folkomröstning om invandringen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.