Edgaras Katinas skriver om klimathotet.
1 av 3
Edgaras Katinas skriver om klimathotet. - Foto: Privat/TT
Edgaras Katinas.
2 av 3
Edgaras Katinas. - Foto: Privat
En disfylld gata i Indonesien.
3 av 3
En disfylld gata i Indonesien. - Foto: TT

10 000 fotbollsplaner skog brinner – dags att göra något

Edgaras Katinas: Vi har sett förut att vissa länder bryr sig mer än andra, och med denna attityd kommer vi aldrig vinna kampen mot klimatförändringarna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Edgaras Katinas är medlem i Anti-Corruption International som har 150 aktivister från 60 länder i hela världen.

Läs mer om deras kampanj här.

Mer än hälften av Sveriges nationella energiförsörjning består av förnybar energi. Vi har en grundlig lagstiftning som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser. Med detta strävar Sverige att föregå med gott exempel i den globala kampen mot klimatförändringarna. Det som skiljer Sverige från de andra länderna är en kombination av medborgarengagemang, höga ambitionsnivåer och internationell solidaritet.

Även om Sverige rankas som en av de mest hållbara länderna i ett antal internationella index, ligger statens fokus inte på vad som åstadkommits utan snarare på vad som återstår att göra. Fram till år 2020 är Sveriges mål att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent jämfört med 1990 och det är bara början i det övergripande målet om ett samhälle utan några utsläpp av växthusgaser år 2050. Men gör vi tillräckligt?

Varför är det viktigt idag? Världens ledare kommer att samlas i Paris om en månad för att diskutera klimatpolitik och försöka bekämpa klimatförändring. Det är väldigt viktigt att vi förstår att alla länderna är ansvariga att bidra i denna kamp. Varför ska Sverige eller Tyskland investera enorma värden pengar för att bli grönare och mer miljövänliga, om utvecklingsländer gör mycket mindre för att bidra till kampen mot klimatförändring?

Jag bor numera i Malaysia och vill prata lite om situationen här. Varje år lider människor i Malaysia, Thailand, Singapore och Indonesien av dis. Indonesien är en av världens största producenter av palmolja. Tack vare korruption brinner varje år många lokala och utländska företag skogar i Indonesien till fri mark för palmoljeplantager. Låt mig ge er några fakta om dessa skogsbränder i Indonesien:

• Idag är Indonesiens utsläpp av CO2 större än det av hela USA:s ekonomi, och USA:s ekonomi är 20 gånger större än den i Indonesien.

• Indonesiska bränder täcker mer mark än hela New Jersey, Slovakien, Kuwait eller El Salvador. Det är 30 gånger större än Singapore.

• Enligt en karta som släpptes av Google Earth i november 2014 går två miljoner hektar skog förlorad i Indonesien årligen, motsvarande 10 000 fotbollsplaner varje dag.

• I år har många lidit av dis i Malaysia, Indonesia, Thailand och Singapore. Situationen var extrem då skolor stängdes, och flyg samt evenemang inställdes.

Anti Corruption International började en kampanj att bekämpa korruption i Indonesiens skogsbrukssektor. Det är korruption som ger möjlighet för företag att bränna skogar illegalt. Det är enormt viktigt att människor i utvecklade länder står bakom petitionen Anti Corruption International ska skicka till världens ledare inför COP21-mötet i Paris den 30 november.

Detta för att vi ska kunna visa att klimatproblem är viktiga för alla i världen, att vi i Sverige bryr oss om vad som händer med Indonesiens skogar, och att klimatförändring är ett problem som måste behandlas av det internationella samfundet. Det är otroligt viktigt att det internationella samfundet kräver indonesiska regeringen att stävja korruptionen för att åstadkomma förändring.

Vi har sett förut att vissa länder bryr sig mer än andra, och med denna attityd kommer vi aldrig vinna kampen mot klimatförändringarna. Det spelar ingen roll om Sverige minskar sina utsläpp av CO2 om Indonesien fortsätter att öka sina.

Petitionen och ett öppet brev ska skickas till världsledare som ska delta i COP21. Det innebär att svenska representanter också kommer att få brevet. Jag hoppas att vissa av er kan bidra till kampen mot korruption i Indonesiens skogsbruk, och att vi med detta kan komma närmare en lösningen till miljöproblemen.

Ena vi stå, söndrade vi falla.

Edgaras Katinas,
Anti-Corruption International ACI

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du oroad för klimatet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.