Lilo Ducic skriver om feminismen.
1 av 3
Lilo Ducic skriver om feminismen. - Foto: Privat/TT
Lilo Ducic.
2 av 3
Lilo Ducic. - Foto: Privat
Demonstranter på internationella kvinnodagen.
3 av 3
Demonstranter på internationella kvinnodagen. - Foto: TT

Lilo, 14: Att hata män har inget att göra med feminism

Lilo Ducic: Hon hatar män i grupp på grund av deras maktposition, privilegier, på grund ut av att vårt samhälle är mansdominerat och infekterat med machokulturen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lilo Ducic är 14 år gammal och går i åttan på SSKS i Hjärup, men bor i Malmö.

Hin är aktiv i organisationen i Ungdom mot rasism.

Detta är ett svar och tillägg på tidigare skribenters debattinlägg.

Ordet feminism har blivit alldeles för smutskastat. Att vara feminist i dagens samhälle betyder, enligt er, att en är manshatare och endast fokuserar på att lyfta kvinnors rättigheter. Läste att "feminism = kvinnors rättigheter, och jämställdhet = båda könens rättigheter" men jag tror att ni har glömt att "feminism = jämställdhet".

Kvinnor är strukturellt förtryckta i samhället, och har varit det i flera hundra år. När en kvinna tar lika mycket plats som en man, eller vi försöker lyfta fram kvinnor bara hälften så mycket som vi lyfter fram män, så "bryr vi oss endast om kvinnor".

Samhället är inte jämställt och nu är det faktiskt så att män har mycket mer privilegier och makt i samhället än kvinnor. Vi måste lyfta fram kvinnor, det finns inte så många fler sätt att nå det jämställda samhället vi strävar efter annars.

Ni måste förstå att feminism inte har med manshat att göra, det handlar inte om att kvinnor ska vara bättre än män, och vad ni nu kan komma på. Feminism är ett verktyg för att nå jämställdhet.

En kvinna som är feminist kan vara en manshatare, men det har ingenting med hennes feministiska övertygelse att göra. Hon har rätt att hata sina förtryckare, men det betyder inte att hon hatar varenda man som individ, enbart för att de är män. Hon hatar män i grupp på grund av deras maktposition, privilegier, på grund ut av att vårt samhälle är mansdominerat och infekterat med machokulturen.

Feminism handlar bland annat om att få bort rasism, tvåkönsnormen och heteronormen, och alltså inte endast om jämställdhet mellan könen.

Sedan måste jag tillägga att ni skriver "rättigheter för båda könen" i era texter, som att de enda könen är kvinna och man, när det i själva verket finns en djungel av kön och ickekön. För att nå ett jämställt samhället måste vi tänka på att även inkludera ickebinära transpersoner.

Lilo Ducic

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kallar du dig själv feminst?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.