Debatt
Victor Langley: "Alla måste vi inse att våra olikheter faktiskt kan föra oss samman".

Hat är alltid hat – vilken sida det än kommer från

Victor Langley: "Ser man något som motsäger ens egna åsikt, är det inte ovanligt att hårda ord utdelas i kommentarsfält. Ofta är det helt oprovocerade personangrepp".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Victor Langley är 19 år och tillfälligt bosatt i Alperna.

Det var en sen lördagskväll, ett stort sällskap hade ätit middag och de flesta hade även lyckats ta sig hem. Kvar var bara jag, tillsammans med två andra killar samt en värdinna som hade fullt upp med att städa. Hjälpsam som jag är, hade jag hittat min plats i en soffa, och därefter börjat hälla upp stora glas rödvin. Jag och de två andra killarna som satt bredvid mig brukade inte umgås i vanliga fall, och det var av en ren slump som vi hamnat här. Möjligtvis var det vinflaskan på soffbordet som bidragit till att vi satt oss på gemensam mark.

Som med alla andra situationer där oliktänkande människor förs samman, uppstod det en livlig diskussion. Den handlade om asylsökande, integration, högern, vänstern, och allt däremellan. Det är inte ovanligt att liknande situationer slutar i oenighet, och med alkohol i kroppen kan våldsamma situationer uppstå. Sådant var inte fallet.

Efter att vi konstaterat att vi tyckte olika, så började helt plötsligt den ena killen att skratta. Han skrattade åt hur seriösa vi varit i vår diskussion, och åt det faktum att vi alla tre framstod som ganska patetiska. Alla skulle vi få sova ensamma den kvällen, och alla var vi sist kvar när vi borde gått hem för längesen. Det var vad vi hade gemensamt, och helt plötsligt kändes det löjligt att vi hade pratats vid som om vi var toppolitiker i ett krismöte. Vi tackade varandra för diskussionen, och hoppade in i varsin taxi för hemfärd.

Vår värld befinner sig i skrivande stund i en kris, och många frågor uppstår kring mottagandet av flyktingar och invandring över huvud taget. Vad som numera verkar vara uppenbart är att många väljer att ‘’ta en sida’’ i stora frågor, som i stora drag visar hur annorlunda folk är i sina tankesätt. På väldigt kort tid har jag sett hur folk i min omgivning tar avstånd från vissa människor och fryser ut de personer som inte delar deras åsikt. Samhället blir alltså mer uppdelat, och det är inte den ena eller andra sidan som är skyldig. Alla verkar följa trenden med att hålla sig till de personer som tycker och tänker likadant - detta är farligt.

Jag kommer inte att gå in på mina personliga politiska åsikter, därför att de i sammanhanget inte spelar någon roll. Det som spelar roll är att folk blir alltmer trångsynta, och lyssnar allt mindre på vad andra har att säga. Högerextremister har ett Facebook-flöde med motsvarande propaganda, samtidigt som vänsterextremister har ett flöde med deras motsvarande propaganda. Ser man något som motsäger ens egna åsikt, är det inte ovanligt att hårda ord utdelas i kommentarsfält. Ofta är det helt oprovocerade personangrepp. Samtidigt som befolkningen i allmänhet spenderar mer och mer tid online, bidrar denna tiden till att vi skiljer oss åt. Folk ‘’väljer’’ en sida och lever sedan sitt liv därefter.

Alla är vi olika, och folk kommer alltid att ha olika åsikter. Det är mänskligt. Vad som också är mänskligt är krig. Människan har dödat varandra i alla år, och vissa menar på att detta kommer att fortsätta. Det som behövs i ett krig är minst två parter, som inte kan komma överens på ett fredligt sätt. Som inte har förmågan att diskutera och inte heller förmågan att se värdet i den andres åsikt. Det blir en ond spiral, som jag i nuläget ser avspeglas i min omvärld. Att folk fryser ut människogrupper är som att hälla bensin på den eld som redan brinner starkt.

Man måste inte vara bästa vän med någon. Man måste över huvud taget inte umgås med folk man inte gillar. Det skadar däremot inte att tala i en vänlig ton, att uppföra sig, och att respektera varandras åsikter. Alla måste vi inse att våra olikheter faktiskt kan föra oss samman. För visst hade jag egentligen ganska mycket gemensamt med killarna i soffan.

Victor Langley

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.