Frida, Fatma, Elin: "Motivationen sjunker när man inte får kontakt med lärarvikarien och när man byter lärare blir det svårt att hänga med".
Frida, Fatma, Elin: "Motivationen sjunker när man inte får kontakt med lärarvikarien och när man byter lärare blir det svårt att hänga med". - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT

Vi har haft sex lärare på tre månader

Frida Djurfelter, Fatma Chahrour, Elin Rausgård: "Motivationen sjunker när man inte får kontakt med lärarvikarien och när man byter lärare blir det svårt att hänga med".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Frida Djurfelter, Fatma Chahrour, och Elin Rausgård går på gymnasiet.

Byte av lärare på en kort tid är förvirrande och omotiverande.

Vi har upplevt detta, och har insett vilken stor resurs lärare är. Att ha bytt mellan sex olika lärare under tre månader är frustrerande och hela inlärningsprocessen blir osammanhängande. Det är ett faktum att det råder lärarbrist i Sverige.

En av de stora anledningarna till detta är att många lärare snart går i pension. Att lönen är låg är heller inget som lockar unga att utbilda sig till lärare. Främst är det gymnasieskolorna som påverkas och detta märker vi nu under vår gymnasietid.

Under de närmsta åren kommer en tredjedel av alla gymnasielärare att gå i pension enligt lärarförbundet, vilket lämnar en kris hos oss elever. Kvar blir vi med vikarier som inte kan bedöma våra kompetenser. Orättvisa betyg sätts till oss elever eftersom inte lärarvikarier får betygsätta oss. Det leder till att någon legitimerad lärare som inte har undervisat oss måste bedöma oss.

Våra kunskaper ska inte bara bedömas efter det vi skriver på ett prov, utan även på det som sker under lektionstid. Allt från något vi säger när vi räckt upp handen i klassrummet till det vi skriver på ett prov ska räknas med, så att alla våra kunskaper fångas på bästa sätt. Vikarien kan inte komma ihåg och dokumentera allt man gör under lektionstid i en klass med trettio elever.

Motivation är en viktig faktor för oss elever för att nå bästa resultat med våra studier. Om man ska ha en chans att kunna konkurrera om högskoleplatser eller jobb måste man vara på topp. Detta ser man om man tittar på hur höga antagningspoängen är på olika högskolor och universitet nuförtiden.

Motivationen sjunker när man inte får kontakt med lärarvikarien och när man byter lärare blir det svårt att hänga med. Vi har dock förståelse för att lärarvikarierna försöker sitt yttersta för att få allt sammanhängande för oss elever.

Ambitiösa elever misslyckas när motivationen försvinner efter att ha börjat om med nya lärare flera gånger under en termin. Denna process har vi gått igenom ett flertal gånger under en kort period och vi känner oss uppgivna. Att repetera är bra, men att hålla på med samma uppgifter i flera veckor blir långdraget. Eleverna lär sig inget nytt och får inte en ärlig chans till ett rättvist omdöme.

Antalet lärarutbildningar ökar och allt fler utbildar sig till gymnasielärare, men processen tar för lång tid. För att bli ämneslärare på gymnasienivå behövs fem och ett halvt års utbildning.

Vi vill ha möjligheten att studera vidare, och för att kunna göra det behöver vi bra betyg som är en reflektion av våra prestationer i dag. Elever behöver en lösning nu för att vara konkurrenskraftiga i framtiden. Rättvisa betyg ska sättas av de lärare som undervisar.

Lönerna behöver höjas så att det lockar nya lärare som stannar under en längre tid. Inga fler lärarvikarier som inte kan bedöma våra förmågor. Vi behöver en lösning nu – för en säker framtid!

Frida Djurfelter

Fatma Chahrour

Elin Rausgård

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.