1 av 2
- Foto: David Lagerlöf/Faksimil: Facebook
Mattias Järvi.
2 av 2
Mattias Järvi. - Foto: David Lagerlöf

Du förminskar rasism, Åsa Linderborg

Mattias Järvi: Den färgblindhet som råder i Sverige, vill ge sken av att vi är lika och att ingen ska behandlas sämre för att hen har en annan hudfärg. Denna inställning är naiv.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mattias Järvi grundare av nätverket Fokus Afrofobi som finns på Twitter och har en hemsida.

Då var vi tillbaka på ruta ett igen i diskussionen om konstens frihet och människors rätt att känna sig delaktiga och respekterade i samhället.

Åsa Linderborg kulturchef på Aftonbladet har i dagens upplaga av tidningen gett en rejäl käftsmäll åt Adam Tensta och Araia Ghirmai Sebhatu (grundare av den separatistiska fikarörelsen black coffee)

De har båda har kritiserat ett dåligt bildval av den Kungliga Operan, som ville marknadsföra Kungliga balettens uppsättning av Svansjön:

Enligt informationschefen Torbjörn Eriksson på Kungliga operan så skulle bilden skildra ett kärleksmöte, men för mig och många andra afrosvenskar ger bilden en helt andra associationer och konnotationer. Bilden förmedlar en känsla av våld mot den svarta kroppen, ett våld som många av oss afrosvenskar kan relatera till.

Vad har de två gentlemännen Adam Tensta och Araia Ghirmai Sebhatu gjort för att förtjäna en sådan hätsk kritik av Linderborg?

Linderborg basunerar ut följande kritik: ” Det identitetspolitiska synsättet gör alla grupper homogena, man tar sig anspråk att tala i hela minoritetens namn”.

”Det är alltid symbolfrågor det handlar om- en bild, ett ord, ett bakverk. Det är i alla fall symbolerna de intellektuella striderna om, den verkliga segregationen diskuterar vi inte als med samma hetta".

Åsa Linderborg, vi som jobbar för att belysa afrosvenskar situation i det svenska samhället är väl medvetna om de olika åsikter som finns inom den afrosvenska gruppen. Vad jag och många fler vill lyfta fram och belysa är den strukturella rasismen och den färgblindhet som råder i Sverige.

Den färgblindhet som råder i Sverige, vill ge sken av att att vi lika och ingen ska behandlas sämre för att hen har en annan hudfärg. Denna inställning är naiv och den blundar för den rasdiskriminering som många afrosvenskar möts av på arbets och bostadsmarknaden.

För en kulturchef är det lätt att individualisera den strukturella rasismen och ge den namnet: identitetspolitik.

Det du benämner identitetspolitik Linderborg handlar för oss om lika rättigheter och möjligheter att delta i samhället på lika villkor, det handlar om våra liv och barnens framtid något som jag är redo att kämpa för.

Mattias Järvi

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.