1 av 3
- Foto: Kalle Larsson/TT
2 av 3
- Foto: Kalle Larsson
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rektorn: Vi har plats, men Migrationsverket ignorerar oss

Titti Berg: "Ps. Vi kan hjälpa till att lätta på trycket vad gäller köerna till SFI också"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Birgitta "Titti" Berg är rektor för Malungs Folkhögskola.

Hon sitter även med i Vänsterpartiets partistyrelse.

Kära Migrationsverket!

I september svarade vi på Malungs Folkhögskola på en förfrågan från er om att ta emot flyktingar. Vi svarade att vi har både hjärterum och stjärterum och har lämnat rum outhyrda på vårt internat för att förberedda oss. Men vi har ännu inte fått svar. Vad är problemet?

Fattar att ni har lite mycket att stå i just nu. Det har vi också. Vi ser hur diverse mer eller mindre oseriösa aktörer öppnar boenden för att tjäna pengar. Vi på skolan gör allt vad vi kan för att leverera allt från mat till kärlek till boenden på de här förläggningarna. Men våra rum och hjärtan på skolan står tomma. Vad är problemet kära Migrationsverket?

Folkhögskolan har så mycket att erbjuda. Här möts redan mäniskor från jordens alla hörn. Här finns god hemlagad mat och oändliga möjligheter till aktivitet och möten. Och inte minst, världens bästa möjlighet att lära sig svenska. Integration på riktigt, i vardagen. Långt från högtravande ord och manifest. Bortom politik och byråkrati.

Vem äger rätten att uttala sig om att Sverige är fullt? När det finns massor av plats. Människor som är beredda att öppna sina hem och hjärtan. Fler folkhögskolor som liksom vi ser hur mäniskor får sova på gator när vi har rum som står tomma. Vi har studerande och personal som brinner för nya möten. Som bjudit in till danskvällar och löpträning, som startat insamlingar och arrangerat stödgalor, som engagerar sig i språkundervisning och en massa annat. Lite märkligt är det att vem som helst kan starta en förläggning men att seriös befintlig verksamhet ignoreras. Tycker ni inte det?

Jag tror att det är många fler än vi som vill öppna dörrar och hjärtan men som fastnat i upphandlingsbyråkratin. Människor och verksamheter som inte är ute efter att tjäna pengar utan bara vill vara medmänniskor. Och som faktiskt på riktigt skulle kunna hjälpa. Betraktas vi som för små och obetydliga i ert stora maskineri? Finns det byråkratiska hinder?

Jag och många med mig vill nog gärna få svar nu: vad är problemet?

Med vänlig hälsning

Titti Berg,
Rektor för Malungs Folkhögskola

Ps. Vi kan hjälpa till att lätta på trycket vad gäller köerna till SFI också. Det är ju någon annan myndighet som har hand om det, men ni kan väl hälsa det om ni träffar på någon ansvarig.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.