1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Håller regeringen på att bli som Danskt Folkeparti?

Soha Cheffi: "En stängning av Öresundsbron är ett hot mot den fria rörligheten och människors rätt till trygghet".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Soha Cheffi är medlem i CUF Storstockholm och studerar juridik. Följ henne på Twitter på @sohacheffi.

Trots den massiva kritiken mot den skärpta flyktingpolitiken har Sveriges infrastrukturminister, Anna Johansson, bekräftat ryktena om en eventuell stängning av Öresundsbron.

Dagens Industri har tidigare tagit del av ett utkast till en lagrådsremiss. Av utkastet framgår det att regeringen konstaterar att de inre gränskontrollerna har resulterat i ett minskat flyktingtryck. Det framgår även att regeringen poängterar att det minskade flyktingtrycket inte är tillräckligt. Vad hände med det öppna samhället? Var Åsa Romsons tårar under presskonferensen äkta eller var det bara krokodiltårar?

En stängning av Öresundsbron är ett hot mot den fria rörligheten och människors rätt till trygghet. Det kan bidra till att flyktingar väljer mindre säkra färdmedel in i landet, som till exempel gummibåtar. Såväl handel som arbetskraftsinvandring kan påverkas negativt. Enligt Øresunds Institutet reste cirka 75 000 personer med bil, tåg eller buss över Öresundsbron varje dag under 2014. Att stänga Öresundsbron är som att kasta nyckeln till dörren med nya möjligheter. Den fria rörligheten har skapat nya jobb, studieplatser och bidragit till tryggare liv för människor runtom i EU.

Färjorna från Helsingborg kommer förvisso att finnas kvar, men underlättar inte situationen för de 75 000 personer som reser över bron dagligen. Infrastrukturministern säger till DN att möjligheten att stänga bron endast ska användas i nödfall. I sammanhanget kan man ställa sig frågan: vad är ”i nödfall” enligt regeringen? Den fria rörligheten ska utvidgas – inte inskränkas.

Förslaget påverkar inte bara EU-medborgare. Det påverkar även människor som flyr krig och elände. Människorna Åsa Romson grät över under presskonferensen i samband med att regeringen presenterade en skärpt flyktingpolitik. Sverige behöver fler lagliga vägar in i landet. Vi behöver integrera och sträcka ut en hand till våra medmänniskor, inte försvåra deras möjligheter att bli en del av det svenska samhället eller resa vidare till ett annat land.

Danske Folkepartis tidigare partiledare, Pia Kjærsgaard, har tidigare föreslagit en stängning av Öresundsbron. Kjærsgaard ansåg att den svenska flyktingpolitiken behövde skärpas, vilket bemöttes med hård kritik från svenskt håll. I dag är det vår rödgröna regering som pratar om precis samma sak. Kan detta innebära att den svenska regeringen är på väg att bli en svensk version av Danske Folkeparti? Nästa presskonferens kanske vi får se statsminister Stefan Löfven gråta – vem vet?

Soha Cheffi,
Medlem CUF Storstockholm

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.