Mariam Ismail Daoud skriver om mångfald.
1 av 2
Mariam Ismail Daoud skriver om mångfald. - Foto: Privat/TT
Mariam Ismail Daoud.
2 av 2
Mariam Ismail Daoud. - Foto: Privat

Så räddar vi Sverige

Debattören: Det är i krockar mellan olikheter som nya möjligheter skapas och innovationer utvecklas. Visst kostar det en hel del att ta guldet ur berget, men det visar sig alltid att det är värt det.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mariam Ismail Daoud läser programmet Mångfaldsstudier och arbetsliv vid Malmö högskola.

Sverige är ett av världens ledande innovationsländer, och står starkt i internationella jämförelser av innovationsklimat och konkurrenskraft. I flera sammanhang rankas Sverige som ett av de ledande länderna inom EU.

Men för det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka, Man kan se att förändringstakten i samhället ökar hela tiden. Sverige, liksom övriga Europa, står inför svåra utmaningar.

Å ena sidan blir befolkningen allt äldre samtidigt som det blir färre människor som befinner sig i arbetsför ålder. Å andra sidan befinner vi oss i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Dessa utmaningar kräver effektiva lösningar.

Näringslivet , arbetsmarknaden och den svenska välfärden kommer att vara beroende av nya innovationer. Mångfald är ur detta perspektivet av stor betydelse för att hantera de stora samhällsutmaningarna.

I en tid när kreativitet blir allt viktigare blir även mångfald det.

Under de kommande årtiondena kommer antalet lönsamma innovationer vara helt avgörande för om länder blomstrar eller stagnerar.

För de länder som hamnar i stagnation väntar arbetslöshet, utanförskap och svårigheter att försörja en åldrande befolkning.

Utan mångfald föds inte nya innovationer, och utan ett ständigt förnyelsearbete överlever varken näringslivet, arbetsmarknaden eller den svenska välfärden.

Innovation uppstår och kommer behövas i alla delar av samhället; i näringsliv, offentlig verksamhet och civilsamhälle.

En viktig och högst relevant slutsats är att det krävs olika individer med olika bakgrunder och kompetenser.

Framgångsrika innovationsprocesser sker ofta när människor kombinerar olika sorters kunskap, kompetens och erfarenheter.

Våra innovationer kommer från samhällets befolkning. Den potential som finns i mångfaldens Sverige är därför oerhört viktig att vi tar tillvara på.

Men okunskap, fördomar och ren diskriminering gör att vi slarvar bort människors kompetens, och missar att ta tillvara mångfaldens möjligheter i en globaliserad värld.

Diskriminering gör att vi slarvar bort människors kompetens. Det är ett resursslöseri för individen, för samhället och för landet.

Om Sverige ska fortsätta vara ett av världens ledande länder när det gäller innovation förutsätter det att samhällets befolknings olikheter tillvaratas och att mångfald uppmuntras. Därigenom ökar möjligheterna till utveckling och innovation.

Det är i krockar mellan olikheter som nya möjligheter skapas och innovationer utvecklas. Visst kostar det en hel del att ta guldet ur berget, men det visar sig alltid att det är värt det.

För ett land växer bäst som ett öppet och dynamiskt samhälle – där alla individers potential tas tillvara på bästa sätt.

Mariam Ismail Daoud
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är mångfald bra för Sverige?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.