Alice Josephson tycker 16-åringar ska få rösta.
Alice Josephson tycker 16-åringar ska få rösta. - Foto: Privat

Jag är 16 år – säg inte att jag inte är mogen att rösta

Miljöpartist: Jag fyller 16 om fyra veckor. Jag vet att jag är mogen för att rösta. Ge andra i min ålder chansen att påverka och intressera sig för det gemensamma i samhället.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går visade statens demokratiutredning att rösträtt för 16-åringar inte vore en dum idé. Detta är självfallet ett stort steg för demokratin. Flera partier samt ungdomsförbund har redan följt med på tåget mot ett mer demokratiskt samhälle – detta välkomnar Grön ungdom.

16-åringar i dag går i skolan. Det är deras vardag. Att inte kunna påverka sin vardag mer än att kanske sitta i ett elevråd som har möten med rektorn en gång i månaden är otroligt konstigt. Ett utvidgande av rösträtten skulle ge 16-åringar mer inflytande över detta samt sitt liv i allmänhet.

Ibland tror vi att politik bara handlar om statens finanser och hur de ska fördelas. Detta är en konstig syn på politik. Områden som feminism, miljö och migration påverkar alla oavsett ålder.

Att en 16-årig tjej ska behöva gå på stan och känna sig objektifierad av sexistisk reklam, att en 16-åring ska se sin kompis behöva bi utvisad, och att en 16-åring ska behöva se sin skola haverera – utan att kunna påverka på nationell nivå. Det är otroligt sorgligt.

Vi måste få vara med och rösta på de värderingar och förslag som tar tag i de problem som vi ser dagligen.

Ett argument man främst får höra från äldre är att 16-åringar inte är tillräckligt insatta i politik. Är det verkligen konstigt? Om vi inte ges möjligheten att påverka demokratin är det klart att intresset inte växer. Intresset växer när vi ser att vi själva kan vara med och skapa den värld vi vill ha. Annars känns det bara meningslöst om det inte leder någonstans.

I dag kommer rösträtten i samband med att du blir myndig. Men medelåldern för de som röstar för första gången är ändå runt 20 eftersom det bara är val var fjärde år. Att sänka rösträttsålderns skulle innebära att medelåldern för de som röstar för första gången ändå skulle bli 18.

Jag fyller 16 om fyra veckor. Jag vet att jag är mogen för att rösta. Ge andra i min ålder chansen att påverka och intressera sig för det gemensamma i samhället. Rösträtt för 16-åringar är ingen dum idé. Det är ett steg mot ett ännu mer demokratiskt samhälle.

Alice Josephson, 16,
Styrelseledamot, Grön ungdom Uppsala,
Styrelseledamot Grön ungdom Dalälvsregionen.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde 16-åringar få rösta
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.