Matilda Wahl skriver om attackerna i Stockholm.
1 av 3
Matilda Wahl skriver om attackerna i Stockholm. - Foto: Privat/TT
Matilda Wahl.
2 av 3
Matilda Wahl. - Foto: Privat
"Ni ska ge fan i att använda mig för att sprida ert vidriga hat".
3 av 3
"Ni ska ge fan i att använda mig för att sprida ert vidriga hat". - Foto: TT

Jag är rädd för män när jag går hem på natten – inte deras religion

Debattören: Ni ska ge fan i att använda mig för att sprida ert vidriga hat. Om det är något som jag är rädd för, och som hotar vårt land, så är det ni.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Matilda Wahl är feminist och studerar vid Uppsala universitet.

Följ henne på Instagram:@matildawahl

I fredags gick rasisterna ett steg längre, de kom ut i dagsljuset och visade sitt hat öppet och utan att skämmas. Klädda i svarta huvor så demonstrerade de och kallade denna demonstration för en "skyddsaktivitet".

Det som skulle skyddas var svenska kvinnor och det som vi skulle skyddas mot var muslimer. "Det är dags att vi vikingar visar oss på gatorna och skyddar våra kvinnor", skrev de. Om det som dessa "vikingar" verkligen brydde sig om var oss kvinnor och vår utsatta situation i samhället – så hade de visat det tidigare, för det här är inget nytt.

När jag går hem ensam på natten och ser en man så blir jag rädd för jag vet vad som kan hända, vad som har hänt så många kvinnor innan, och som händer hela tiden.

Jag lovar att jag inte funderar på vilken religion mannen i fråga tillhör, för det spelar ingen roll. Det som är den gemensamma nämnaren för de som utför våldtäkter och våld mot kvinnor är inte en religion eller en etnicitet, det är ett kön.

Kvinnor som öppet tagit avstånd från demonstrationen i fredags har fått extremt mycket hat från demonstranterna. De har fått höra vilka otacksamma slynor de är och hur de förtjänar att våldtas och dödas. Detta alltså från män som påstod sig demonstrera för kvinnors rättigheter och trygghet.

Den här dubbelmoralen påminner mig om de svenska män som skrivit till mig efter mina antirasistiska artiklar och berättat för mig vilken skev kvinnosyn invandrare har. Medan de samtidigt skrivit vilken äcklig hora jag är som inte förtjänar annat än att bli våldtagen.

Jag har en sak att säga till de män som helt plötsligt börjat "bry" sig om oss kvinnor endast för att kunna använda det i sin rasism: Ni ska ge fan i att använda mig för att sprida ert vidriga hat. Om det är något som jag är rädd för, och som hotar vårt land, så är det ni.

Matilda Wahl

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.