1 av 3
- Foto: Privat/TT
Jesper Isaksson.
2 av 3
Jesper Isaksson. - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sociala medier ger unga dåligt självförtroende

Debattören: I dag lever vi i ett samhälle där pressen är astronomisk, idealen är gränslösa, hetsen är skoningslös och stress är ny synonym för status.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jesper Isaksson är 22 år och boende i Luleå.

Han är egen företagare och studerande.

Att sociala kanaler revolutionerat dagens samhälle är ingen hemlighet. En moderniserad samhällstrend där du har möjlighet att kommunicera dygnet runt med alla möjliga peps, ett verktyg där du skapar en digital identitet och ett verktyg där du får ditt bekräftelsebehov stimulerat av "lajks" och kommentarer.

Absolut! Det är nice. Men vad är baksidorna?

Okej, du vaknar, gnuggar bort sömnen ur ögonen, ruskar till flottfrillan, tar telefonen ur laddaren och springer till köket. Väl på plats börjar scrollandet. Här dränks du av uppdateringar och bilder som klarlägger hur fantastiskt alla andra har det. Retuscherade superkroppar, utopiska partyn och solbrända modellnyllen.

Du vet att det mesta bara är en fasad, ändå kan du inte sluta kritisera dig själv, du intalar dig själv att du är fet, ful och dålig. Trots att du är medveten om att sociala medier är överdrivet och påkryddat. Är det konstigt att du känner dig otillräcklig?

I dag lever vi i ett samhälle där pressen är astronomisk, idealen är gränslösa, hetsen är skoningslös och stress är ny synonym för status.

Höjda betygskriterier kombinerat med en ny grad av prestationsångest ledsagar vilken vanlig människa som helst till utmattning och kraftlöshet. Ska man behöva gå in i väggen när man typ är nio? För det är dit vi är på väg.

Just nu använder 50 procent av alla 9- till 13-åringar sociala medier. I snitt kikar unga 300 gånger per dag på mobiltelefonen och investerar så gott som all ledig tid vid skärmen. Här hjärntvättas man från dag ett av anorektiska modeller, injicerade hunkar och IQ-befriade förebilder.

Jag menar, hur många gånger har du inte bestämt dig för att ta en snabb koll på Facebook och plötsligt är du djupt inne i en okänds semesterbilder och jämför? Är det hälsosamt? Och hur påverkas inte en identitetssökande 13-åring av det?

Ungdomen är en tid då pubertetsutvecklingen och hormonstormarna är stora. Förändringar sker inte bara fysiskt utan även känslomässigt och själsligt. Synen på dig själv skiftar och det kan vara både spännande och skrämmande.

Du beter dig som en rebell, tar risker, utmanar auktoriteter och känner dig odödlig. Men innerst inne är du ändå skör, osäker och sökande – helst av allt vill du bara tillhöra en grupp som du känner dig trygg och stabil med.

"Jag vill ha!" eller "Hur gör du?" är ofta kommentarer som syns på Instagram och Facebook. Bilderna föreställer vanligtvis en överdrivet smal tjej, det är närbilder på nyckelben, armar och ben utan minsta underhudsfett. Ibland är det helkroppsbilder tagna ur vinklar där revbenen sticker ut och framhäver skelettet.

Idealiserande ideal på extremt smala tjejer. Ofta unga tjejer som får ett antal tusen lajks per bild och motiverande kommentarer som hyllar deras levnadssätt. Är det så vi vill ha det? Jag är för en idealförändring.

Jag vill även införa ett nytt obligatoriskt ämne i skolan: global kunskap. Där det ska tas upp frågor som hjälper ungdomar till större förståelse och bättre mående. Sociala medier, ideal, sex, droger, prestationsångest, feminism, psykisk ohälsa etc.

Hade jag fått resa tillbaka i tiden till då jag var 14 år hade jag helt klart prioriterat djupare kunskap om prestationsångest och ouppnåeliga ideal före kemins formelsamling, triangelns vinkelsumma och årtalet Napoleon fick hybris.

Jesper Isaksson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.