Nisrit Ghebil skriver om rasism.
1 av 3
Nisrit Ghebil skriver om rasism. - Foto: Privat/TT
Nisrit Ghebil.
2 av 3
Nisrit Ghebil. - Foto: Privat
"Det finns kriminella invandrare, det finns kriminella svenskar – det finns kriminella överallt".
3 av 3
"Det finns kriminella invandrare, det finns kriminella svenskar – det finns kriminella överallt". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rädd för kriminella invandrare? De här sakerna borde också skrämma dig

Debattören: I stället för att be politiker skärpa sig så kanske du ska be de som ger dig blickar att skärpa sig. Du dömer inte alla svenskar på grund av deras utseende, så varför ska de döma dig?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nisrit Ghebil är 20 år och bor i Stockholm. Hon går i skolan och driver en modeblogg.

I dag läste jag en debattartikel som Kimia Rezai-Tari har skrivit på Nyheter24. Artikeln handlar om hur kriminella invandrare och flyktingar påverkar oss laglydiga invandrare. Hon skriver om att hon skäms över sitt mörka utseende, inte för att hon inte gillar att vara mörk, utan för att hon är rädd för att bli dömd på grund dessa mörka drag.

Min fråga är: varför ska du skämmas över att andra dömer dig utifrån ditt utseende?

Det som hände i Köln, Ylva som blev rånad i tunnelbanan, kvinnan som blev våldtagen på Södermalm och alla andra hemska saker som händer är inte på ditt samvete. Du har inte gjort något fel.

Så du borde inte skämmas på grund av ditt utseende. Jag har aldrig hört en svensk säga att han eller hon skäms över att vara blond och blåögd på grund av svenska kriminella. Så varför ska du göra det? Om någon ska skämmas så bör det vara de som dömer dig utifrån hur du ser ut, inte du som inte har gjort något fel.

Du skriver att du och dina vänner går på Stockholms gator och är rädda. Rädda för vad? Menar du att du är rädd för dessa kriminella invandrare?

I så fall kan jag lägga till några punkter till din lista över vad du behöver vara rädd för: nazister, våldtäktsmän, sverigedemokrater (synonymt med nazism/rasism men de får en egen punkt ändå), rasister, och så vidare.

Det du gör nu är att du också delar in i ”vi och dem”, men i stället för ”svensk och ickesvensk” så delar du in ”svenskar/laglydiga invandrare och kriminella invandrare”. För mig ser det nämligen ut som att du vill förtydliga att du inte är en kriminell invandrare.

Jag förstår dig, till en viss gräns. Förstår att du är trött på att man dömer dig utifrån vad andra gör. Men i stället för att krympa ihop när du får blickar som antyder att du är kriminell pågrund av dina mörka drag – sträck på ryggen.

Du ska inte vara syndabocken för någon annans handlingar. Acceptera inte det. Krymp inte ihop för att visa att du skäms, sträck på ryggen för att visa att du är stolt över ditt utseende, oavsett vad någon annan som liknar dig har gjort.

Dagens Nyheter publicerade en artikel för några dagar sen om statistik som säger att en procent av polisens anmälningar kan kopplas till nyanlända. En procent. Det säger rätt mycket.

I stället för att be politiker skärpa sig så kanske du ska be de som ger dig blickar att skärpa sig. Du dömer inte alla svenskar på grund av deras utseende, så varför ska de döma dig?

Det finns kriminella invandrare, det finns kriminella svenskar – det finns kriminella överallt. Att man konstant nämner deras ursprung är det som gör att ”vi och dem”-synen finns. Det är helt irrelevant. Dessutom så tycker jag det är konstigt att ursprunget nästan bara nämns om det är ickesvenskt. Fast det kanske är en slump, eller?

Nisrit Ghebil

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.