1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT
3 av 3
- Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT

Inför miljöskatt på kött nu!

Debattörerna: Köttskatt och andra miljöskatter inom jordbruksområdet är nödvändiga steg mot ett hållbart jordbruk.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Per-Anders Jande, Sanna Ekedahl, och Martin Smedjeback arbetar för organisationen Svensk mat- och miljöinformation (SMMI).

SMMI verkar för att sprida information till allmänheten om matens miljöpåverkan.

Landsbygdsminister Sven-Eriks Buchts (S) uttalande till Sveriges Radio Ekot om att köttet inte har någon negativ miljöpåverkan har orsakat en storm av kritik från forskare, miljöorganisationer, ledarskribenter och politiker från höger till vänster – inklusive Matilda Ernkrans (S), ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Några få ledarskribenter har dock hyllat Bucht för hans animaliefokuserade jordbrukspolitiska ställningstaganden, som de menar gynnar det svenska lantbruket. Men skulle en sådan politik verkligen gynna det svenska lantbruket?

Om staten fortsätter stötta kött- och mjölkproduktion missgynnar vi kraftigt produkter vi vet kommer att efterfrågas allt mer, som vegetabiliska alternativ till kött och mjölk och biobränslen. Det innebär att svenskt lantbruk hamnar allt mer på efterkälken och tappar andelar på viktiga framtidsmarknader.

Redan i dag ser vi en väldig överproduktion av mjölk. Det sänker priserna och gör att mjölkbönder går i konkurs på löpande band. Hade de i stället för kraftigt ökade mjölksubventioner fått stöd för omställning till att producera de hållbara jordbruksvaror som folk efterfrågar hade många bönder kunnat räddas från konkurs.

Animalieproduktionen är förenad med mycket stor negativ miljöpåverkan. Idag tvingas alla svenskar betala köttets och mjölkens miljökostnader via skattsedeln.

Vi har alltså en subventionering av miljöförstörande livsmedel som snedvrider marknaden och som tar bort de ekonomiska incitamenten för konsumenter att handla miljövänligt och för producenter att producera miljövänligt.

Enligt grundläggande miljöekonomiska principer är det självklart att producenter och konsumenter ska betala de kostnader som uppstår från dessa aktörers handel. Att ta ut köttproduktionens kostnader genom miljöskatter i konsumentledet innebär en justering för att få tillstånd en väl fungerande livsmedelsmarknad och därmed minska skattebetalarnas totala kostnader.

Det möjliggör också för producenter som satsar extra på att minska sin miljöpåverkan att få konkurrensfördelar, på marknadsmässig grund.

Skillnader i miljölagstiftningen mellan olika länder bidrar också till att skapa en skev marknad, där stater med stark miljölagstiftning missgynnas. Miljöskatter är ett marknadsekonomiskt instrument för att kompensera för dessa skevheter på marknaden och möjliggöra handel på lika villkor. En köttskatt skulle inte leda till minskade inkomster för det svenska lantbruket.

Dels skulle importkött inte längre vara ett attraktivt alternativ för uppköpare, när miljöskatter utjämnar skevheterna i marknaden. Dels skulle inkomsterna öka från andra jordbruksprodukter, som vegetabiliska livsmedel och framför allt bioenergigrödor, när animalierna inte längre har en orättvis konkurrensfördel.

Köttskatt och andra miljöskatter inom jordbruksområdet är nödvändiga steg mot ett hållbart jordbruk. Sådana skatter skulle inte vara statliga pekpinnar, som Bucht menar, utan en kompensation till oss skattebetalare, så att vi inte behöver betala köttets miljökostnader.

Att inte ta ut denna kostnad är däremot en statlig styrning som direkt uppmuntrar till miljöskadlig jordbruksproduktion.

Det är få åtgärder som samtidigt kan ge stora positiva effekter för såväl producenter och konsumenter som skattebetalarna och miljön. En miljöskatt på kött i konsumentledet är en åtgärd som ger alla dessa fördelar.

Vi hoppas därför att Bucht tar till sig av kritiken och föreslår en köttskatt som del av regeringens livsmedelsstrategi.

Per-Anders Jande
Sanna Ekedahl
Martin Smedjeback

Svensk mat- och miljöinformation

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.