​Linnea Rothin skriver brev till sitt 16-åriga jag.
​Linnea Rothin skriver brev till sitt 16-åriga jag. - Foto: Privat

Till tjejen som aldrig skulle bli ingenjör

Linnea Rothin skriver ett brev till sitt yngre jag. Om drömmar, jobb, och att förändra världen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linnea Rothin är 20 år och bor i Norrköping.

Hon är ordförande för CoderDojo Norrköping och läser till civilingenjör i medieteknik på Linköpings universitet.

Följ hennes blogg: http://linnearothin.se/

Hej 16-åriga jag!

Jag sitter här i min och Marcus lägenhet och jag kom och tänka på dig. Du som inte riktigt hade någon aning om vad det var som du ville göra med ditt liv. Allt du visste var att du ville ut och se världen, och staden du bodde i var lite för liten för dig.

Du brukade säga att du skulle ut och utföra stordåd, eller att du skulle rädda världen – när någon frågade vad du skulle göra när du blev stor. Problemet var bara att du inte hade kommit på vilken del av världen du skulle rädda än.

Du skulle nog titta lite konstigt på mig om jag sa att du hade flyttat till en ännu mindre stad. Du skulle se lite avundsjukt på mig när jag berättade att du gick längs vattenfall varje morgon.

Jag skulle berätta för dig om att du äntligen hade hittat din grej, och att det var i något tekniskt. Du kommer att få uppleva lyckan när ens kod faktiskt fungerar och när ett litet program plötsligt dyker upp i en liten svart ruta på skärmen.

Du skulle antagligen inte riktigt förstå hur någon kunde vara stolt över att ha skapat något sådant, en dag vet jag att du kommer att göra det.

Jag skulle berätta för dig om hur du lägger ett stor del av din vakna tid åt att förändra hur folk ser på teknik och framförallt programmering. Hur du kämpar för att nästa generation programmerare ska se på oss och undra varför världen såg ut som den gjorde.

Så snälla 16-åriga jag säg aldrig igen att det inte skulle vara din grej att göra något tekniskt, att du aldrig skulle kunna bli ingenjör. För av någon anledning hamnade du på en föreläsning om Medieteknik och när du satt där föll plötsligt bitarna på plats.

Du kommer bli en ingenjör och teknik var din grej. Just därför jobbar du hårt på att förändra världen, för det var verkligen nära att du missade det här.

Njut av livet, det löser sig!

Med vänlig hälsning
Den lite äldre du

PS. Vi har fortfarande inte löst hur vi ska rädda världen än, men jag tror verkligen att vi kan vara något på spåren.

Linnea Rothin

Följ Linneas blogg: http://linnearothin.se/

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.