​Gustav Svensson gör ett inlägg i bengaldebatten.
1 av 3
​Gustav Svensson gör ett inlägg i bengaldebatten. - Foto: Privat/TT
​Gustav Svensson.
2 av 3
​Gustav Svensson. - Foto: Privat
"Bengaler kommer att fortsätta brinna på svenska läktare".
3 av 3
"Bengaler kommer att fortsätta brinna på svenska läktare". - Foto: TT

Bengaler är en ritual som för oss samman – ta inte ifrån oss vår kultur

Debattören: Antingen väljer polisen och politiker att ta i med hårdhandskarna och skapa ännu en generation av unga supportrar med ett stort polishat. Eller så släpper man prestigen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hetsjakten mot fotbollssupportrar och moralpaniken kring pyroteknik nådde en ny nivå nyligen. Då gick Per Enström från Polisens utvecklingsenhet ut och påstod att många bengalbrännare var narkotikapåverkade.

Det är samma person som i höstas försvarade att polisen mätte skadliga ämnen från pyroteknik i en container, för att få fram resultat som passade deras agenda. Orsaken? Ett tidigare test på Friends läktare hade visat att röken var ofarlig.

I vårt allt mer individualiserade samhälle erbjuder supporterkulturen en kollektiv trygghet. Många knyter starka sociala band med sina supportervänner. På ståplatsläktare över hela landet möts folk med olika bakgrund och bildar ett kollektiv med gemensamma mål.

Jag har svårt att spontant komma på bättre integrerande platser i samhället. Därför är supporterkulturen en mycket positiv företeelse i ett samhälle som håller på att glida isär.

Att tända en bengal på en allsvensk fotbollsmatch är en ritual för att stödja det egna laget. Det är över hela världen ett lika naturligt inslag som ett tifoarrangemang av tyg. Men framför allt är pyrotekniken något som sker underifrån, en organisk handling som skapas av supportrarna och blir något äkta.

Det kan ställas i motsatsförhållande till utdelade reklamklappor och andra jippofierande inslag på läktaren som förespråkas av folk som vill se en mer kommersiell läktarupplevelse.

Supporterkulturen har haft mycket stor betydelse för den svenska fotbollens uppsving publikmässigt. När man angriper en del av supporterkulturen så angriper man den som helhet. Det går inte att plocka russinen ur kakan och förvänta sig att det ska smaka likadant.

Bengaler kommer att fortsätta brinna på svenska läktare. Det är en mycket stor symbolfråga för många. Men moralpaniken och aggressionerna från delar av media och allmänhet har fått olyckliga konsekvenser. Stämningarna har fått polismän att tro att de har frikort för brutala ingripanden mot supportrar, av det slag som visade sig i flera incidenter förra året.

Antingen väljer polisen och politiker att ta i med hårdhandskarna och skapa ännu en generation av unga supportrar med ett stort polishat. Det kommer innebära ökade konfrontationer mellan myndigheter och supportrar. Supporterkulturen fråntas dem som lägger ner sina liv i att skapa kultur och stämning kring matcherna, vilket kommer att leda till glesa läktare. Eller så släpper man prestigen och går in i konstruktiva diskussioner med supportrarna om hur pyrotekniken ska utföras.

Gustav Svensson,
Journaliststudent och fotbollssupporter

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde pyroteknik på läktare vara lagligt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.