Sara Navjord skriver om kvinnodagen och att som kvinna får ofta ett glatt grattis den 8 mars, grattis till vad undrar hon.
1 av 3
Sara Navjord skriver om kvinnodagen och att som kvinna får ofta ett glatt grattis den 8 mars, grattis till vad undrar hon. - Foto: Privat/TT
Sara Navjord.
2 av 3
Sara Navjord. - Foto: Privat
"Om du som man vill göra något för att förbättra situationen för kvinnor så gör det varje dag, hela tiden. Men inte med ett grattis den åttonde mars för det finns tyvärr inget att fira."
3 av 3
"Om du som man vill göra något för att förbättra situationen för kvinnor så gör det varje dag, hela tiden. Men inte med ett grattis den åttonde mars för det finns tyvärr inget att fira." - Foto: JONAS EKSTROMER/TT

Nej, du ska inte gratta kvinnor på Internationella kvinnodagen

Debattören: Jag hyllar gärna kvinnlighet, vi kvinnor är amazing, och värda att firas. Men inte med en fjantig dag där ett grattis eller en liten blomma ska gottgöra för all skit vi får ta.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sara Navjord är 17 år.

Feministisk vegan och djurrättsaktivist. Sara finns på Instagram som @saranavjord.

Grattis på kvinnodagen får man ofta lite glatt den 8 mars! Grattis till vad undrar jag?

Att polisen varnar kvinnor för att gå ut själva i Sverige år 2016, att alla kvinnor någon gång blir utsatta för sexuella trakasserier av män? Att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män, att vi våldtas och förtrycks världen över?

Jag tycker inte det är något att gratta för, tycker du? Ska jag liksom glömma alla orättvisor och i stället fira och känna mig nöjd för att jag får några grattis på Facebook?

Slipper jag vara rädd då? Slipper min lillasyster höra att killarna är taskiga bara för att de gillar henne då? Slutar män att våldta om jag firar denna dag?

Nej, det är en sorgens dag, det är hemskt att den ens ska behöva finnas. Att vi fortfarande år 2016 världen över måste kämpa för att kvinnor ska känna sig trygga och få samma rättigheter som män.

Jag vill inte ha en dag, jag vill att alla dagar ska vara mina utan att få skylla mig själv om jag blir våldtagen, utan att vara rädd när jag ska hem sent på kvällen, utan att behöva vara mindre värd på grund av mitt kön och utan att bli förminskad och sedd som ett objekt.

I stället för grattis så vill jag säga "jag beklagar". Jag är så jäkla ledsen och arg över att vi kvinnor blir utnyttjade och inte ges samma självklara möjligheter som män, när det ändras då ska jag fira.

Jag hyllar gärna kvinnlighet, vi kvinnor är amazing, och värda att firas. Men inte med en fjantig dag där ett grattis eller en liten blomma ska gottgöra för all skit vi får ta.

Om du som man vill göra något för att förbättra situationen för kvinnor så gör det varje dag, hela tiden.

Men inte med ett grattis den åttonde mars för det finns tyvärr inget att fira.

Sara Navjord

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.