1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

KDU: Kvotering är en ickefråga

Felicia Sundmark: Kvotering handlar helt enkelt inte om omsorg om kvinnor utan något annat, nämligen socialism förklädd i en missriktad kvinnokamp.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Debatten

Den här texten är en slutreplik i debatten mellan Felicia Sundmark och Loan Sundman. Läs de tidigare texterna HÄR och HÄR.

En rapport som Timbro tagit fram visar med all tydlighet att kvotering är ett ickeproblem eftersom det senast 2023 kommer sitta minst 40 procent kvinnor i börsbolagens styrelser genom att bara gå på kompetens och några år efter det kommer kvinnorna att vara i majoritet.

Kvotering är således en ickefråga och om regeringen nu har en jämställdhetsminister borde hon lägga energi på annat än att hota börsbolag med statliga åtgärder. Kvotering handlar helt enkelt inte om omsorg om kvinnor utan något annat, nämligen socialism förklädd i en missriktad kvinnokamp.

Dessutom är det endast en försumbar del av befolkningen som överhuvudtaget kan komma ifråga att få plats börsstyrelse. De flesta, män eller kvinnor, kommer aldrig någonsin i kontakt med en bolagsstyrelse eller har någon i sin närhet som har kopplingar dit. Nej, de stora skarorna av befolkningen är snarare kopplade till fackförbund som är knutna till LO. Där finns verklighetens folk. Verklighetens kvinnor. Det är dem vi borde rikta in oss på.

Och hur står det då till med jämställdheten där? Ja, om vi ska tro kvoteringsivrarna så är det väldigt illa. Deras styrelser består nämligen nästan uteslutande av män. Byggnads har inte en enda kvinna i sin förbundsstyrelse, Pappersindustriförbundets styrelse består av en kvinna och åtta män. I Transportarbetarförbundets är två av fjorton kvinnor och i SEKO-styrelsen är fyra av femton kvinnor.

Om nu kvotering i styrelser är det som skulle gynna landets kvinnor varför höjs inte rösten för att kvotera i de förbund som är nära anknutna till majoriteten av befolkningen? Svaret är helt enkelt att det här inte handlar om kvinnors bästa. Vänstern bryr sig överhuvudtaget inte om huruvida ”överklasskvinnorna” får sitta i bolagens styrelser eller inte. Deras enda ambition är att krossa företagen genom ytterligare statlig detaljreglering. Det var ambitionen på 70-talet och det är ambitionen nu.

Loan Sundman får nog gå hem och sopa framför egen dörr innan hon ger sig på den fria företagsamheten.

Felicia Sundmark,
Familje- och jämställdhetspolitisk talesperson KDU

/
KDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.