Moderaterna vill göra det enklare att vara klimatsmart.
1 av 3
Moderaterna vill göra det enklare att vara klimatsmart. - Foto: Riksdagen/TT
Johan Hultberg, miljö- och klimatpolitisk talesperson, Moderaterna.
2 av 3
Johan Hultberg, miljö- och klimatpolitisk talesperson, Moderaterna. - Foto: Riksdagen
"Det ska vara enkelt och attraktivt för alla att göra klimatsmarta val i Sverige".
3 av 3
"Det ska vara enkelt och attraktivt för alla att göra klimatsmarta val i Sverige". - Foto: TT

Moderaterna: De rödgröna är inte så gröna längre

Moderaterna: Trots att vi krävt besked av infrastrukturminister Anna Johansson (S) om hur detta arbete går har konkreta svar uteblivit. Det är allvarligt att regeringen inte tar denna fråga på större allvar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I kväll äger världens största miljömanifestation rum – Earth Hour. Att släcka ljuset en timme för klimatet är en viktig symbolhandling för att uppmärksamma behovet av att ställa om till en klimatsmart värld.

För Sveriges del utgör transportsektorns utsläpp en särskilt stor utmaning. Moderaterna vill därför stärka förutsättningarna för bilpooler så att fler kan göra klimatsmarta val. En central del är att en tydlig definition, av vad som är en bilpoolsbil, kommer på plats.

En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från transportsektorn men tack vare Alliansregeringens politik tog den nödvändiga omställningen av sektorn äntligen fart. Utsläppen från nya bilar sjönk, användningen av biodrivmedel ökade och persontransporternas samlade utsläpp understeg för första gången 1990 års nivå.

Omställningen måste nu fortsätta och det i ett ökat tempo. Dessvärre har den rödgröna regeringen gjort klimatsmarta val dyrare, både vad gäller att köpa laddhybrider och att tanka biodrivmedel. Det är en bakåtsträvande politik som tar oss längre ifrån visionen om en fossiloberoende fordonsflotta.

Mer behöver göras nu. Moderaterna vill därför se till att det byggs fler laddstolpar för elbilar, säkra bättre villkor för biodrivmedel och satsa på premier för supermiljöbilar som gör det lättare att resa klimatsmart.

För att fortsatt minska utsläppen från persontransporterna är det viktigt med bra alternativ till bilresandet. Människor måste kunna lita på att tågen går i tid och kommunerna behöver planera så att det är enkelt att välja cykel eller kollektivtrafik i stället för den egna bilen.

Många är dock beroende av tillgång till bil. Det behöver dock inte nödvändigtvis betyda ägande en egen bil. Bilpooler erbjuder ett bra alternativ till traditionellt bilägande.

Bilpooler fungerar som ett verktyg för att sänka utsläppen av koldioxid och luftföroreningar och bidrar dessutom till minskad trängsel i våra städer. Transportstyrelsen beräknar att koldioxidutsläppen i genomsnitt minskar med 540 kg per år för varje person som ansluter sig till en bilpool samt att varje poolbil ersätter minst fem vanliga bilar. Att underlätta för bilpooler är således viktigt för klimatet och skapar samtidigt möjlighet för mer hållbara städer.

Ett stort hinder för bilpoolers möjlighet att starta och växa utgörs i dag av bristen på parkeringsplatser. Flera kommuner, bland annat Göteborg, har velat reservera gatumark för bilpoolsbilar, men dagens lagstiftning sätter stopp för detta. För att undanröja problemet behövs en definition av vad som är en bilpoolsbil.

Med en klar definition skulle parkeringsplatser kunna reserveras för poolbilar på samma sätt som i dag görs för exempelvis taxibilar. Det är därför angeläget att regeringen skyndsamt återkommer till riksdagen med ett förslag på en definition.

Trots att jag krävt besked av infrastrukturminister Anna Johansson (S) om hur detta arbete går har konkreta svar uteblivit. Det är allvarligt att regeringen inte tar denna fråga på större allvar.

Även förutsättningarna för att göra det billigare att delta i bilpooler måste ses över. I dag beskattas bilpooler som en tjänst med 25 procent moms. Vi vill se över möjligheterna att på sikt kunna sänka denna nivå, förutsatt att det är förenligt med EU:s regelverk. Att överhuvudtaget kunna komma framåt förutsätter dock att det finns en definition, vilket understryker vikten av att regeringen nu skyndsamt agerar.

Det ska vara enkelt och attraktivt för alla att göra klimatsmarta val i Sverige. En fortsatt viktig del i det arbetet handlar om att förenkla och ta bort regler som sätter käppar i hjulen för ett mer klimatsmart resande.

Johan Hultberg,
Miljö- och klimatpolitisk talesperson, Moderaterna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.