Lindita Ann-Charlott Bunyak
1 av 3
Lindita Ann-Charlott Bunyak kritiserar den svenska skolan. - Foto: Privat/TT
Lindita Ann-Charlott Bunyak riktar kritik mot skolsystemet
2 av 3
"Att få ett A i dag är nästan omöjligt". - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lindita Ann-Charlott Bunyak kritiserar det svenska skolsystemet
3 av 3
Lindita Ann-Charlott Bunyak. - Foto: Privat

De vuxna fattar inte – skolan förstör våra liv

Debattören: Innebörden av ordet “skola” har tappat sin mening helt. Det ska ju vara kul att gå i skolan. Det är det inte längre. Allt handlar om att klara provet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lindita Ann-Charlott Bunyak är 18 år.

Hon studerar sista året på gymnasiet, samhällsvetenskapligt program på Pauliskolan i Malmö

Nuförtiden handlar skolan bara om att komma i tid och klara proven! Det handlar inte om att lära sig, vara engagerad i något, skapa förändringar, och att verkligen förstå. Vi vaknar sex på morgonen och försöker komma i tid till lektionerna för annars får vi indraget studiebidrag.

Vi sitter uppe till sent på nätterna för att plugga och försöker klara av kurserna vi läser. Det är ständigt stress som vi inte lärt oss hantera då vi bara är ungdomar som fortfarande försöker lära oss av livet.

Och dagens samhälle bygger på skönhetsideal. Vi står varje dag framför spegeln för att se så bra ut som möjligt, för att du ska kunna gå till skolan med självförtroende och känna dig accepterad.

Det enda vi gör om dagarna är att plugga, även på loven vi har, då skolan är mycket svårare i dag än vad den var förr, vi har knappt tid för aktiviteter eller vårt sociala liv då vi ständigt fokuserar på skolan och att klara våra prov.

Jag går i gymnasiet och vi studenter får 1 050 kronor i månaden att försörja oss på. Vissa har kanske lite mer än andra men dom flesta får klara sig på studiebidraget varje månad.

Då ska det räcka till busskort, mat, aktiviteter med mera. På mitt gymnasium i Malmö har de gjort en regel att upprepade ogiltiga frånvarotillfällen, fyra eller fler under en 30-dagars period rapporteras som skolk till CSN. Och detsamma gäller anmäld frånvaro om du inte visar upp ett läkarintyg.

Alltså vi elever kan inte ens sjukanmäla oss utan att få indraget studiebidrag. Ibland känner man kanske inte för att gå till skolan? Ibland är det så mycket press och stress att man inte klarar av det längre. Man blir utmattad.

Man ska inte behöva gå till skolan om man inte mår psykiskt eller fysiskt bra, det är inte okej. Vet att detta gäller flera gymnasieskolor, och många elever tröttnar på detta system.

Jag förstår att alla ungdomar och barn i Sverige måste gå till skolan och studera och att eleverna är i skolan till 100 procent jag har full förståelse för det. Det jag inte förstår är hur vuxna inte kan ha förståelse för oss ungdomar då det ligger mycket press på oss.

En annan sak är det nya betygssystemet. Från och med år 2011 införde man ett nytt betygssystem i Sverige: A till F-skalan. Det här betygssystemet är mycket svårare än det gamla betygssystemet som då var G, VG och MVG.

Att få ett A i dag är nästan omöjligt. Jag förstår att systemet var för att skapa rättvisa men själva konceptet föll då de blev svårare att uppnå ett högre betyg. Innebörden av ordet “skola” har tappat sin mening helt. Det ska ju vara kul att gå i skolan. Det är det inte längre. Allt handlar om att klara provet.

Vi råpluggar väldigt intensivt före ett prov som vi antingen klarar eller inte – för att om några år glömma det vi lärt oss, då det inte kommer till användning. Vi hinner inte fokusera på någonting, utan vi fokuserar på att plugga in allting på något sätt för att klara oss, så vi på något sätt kan ta oss förbi dessa tre år baserat på stress och massa krav.

När du passerar våra dörrar i vårt gymnasium möts du av citatet “Kunskap är makt, makten att forma din egen framtid”. Kunskap är makt – men skolan handlar inte om kunskap längre.

Lindita Ann-Charlott Bunyak

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Förstör skolan ungas liv?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.